A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Page:
Hangosabb, radikálisabb, összefogáspártibb

Hangosabb, radikálisabb, összefogáspártibb

A Die Welt című, nagy példányszámú, konzervatív német napilap a magyar ellenzéken belüli változásokról, azon belül a szocialisták megélénküléséről közöl cikket. A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky szerint Tóth Bertalan...

Megkérték Orbán Viktort, hogy ragadjon kést és villát az ebédhez, de nem teljesen sikerült

Megkérték Orbán Viktort, hogy ragadjon kést és villát az ebédhez, de nem teljesen sikerült

Miután hétfőn a kiderült, hogy a Gundel étterem nyerte a Várba költözött Miniszterelnökség menzájának és cateringjének pályázatát, a Orbán Viktor hivatala villámgyorsan küldött egy képet a sztorit megíró hvg.hu-nak, amin a miniszterelnök a...

Egyre többen fagynak meg Magyarországon, sokan saját otthonukban

Egyre többen fagynak meg Magyarországon, sokan saját otthonukban

A KSH adatai szerint a tendencia 2010 után ugyan csökkenni látszott, de 2014 óta újra évről évre emelkedik a kihűléses halálesetek száma.

A Fidesz újra átlépett egy határt

A Fidesz újra átlépett egy határt

Nagy Imre szobrának elvitelével ismét nyilvánvalóvá tette a Fidesz, hogy mit gondol az 56-os eseményekről. Ismét bebizonyította azt, hogy nem a forradalom demokratikus eszméi vezérlik, hanem a Horthy-restauráció vágya. Minden...

Miskolc

Borzasztó a levegő minősége Észak-Magyarországon több helyen

Borzasztó a levegő minősége Észak-Magyarországon több helyen

A Miskolc-Kazincbarcika vonalon és Salgótarján környékén egészségtelen a levegő, Putnokon veszélyes, de Eger, Nyíregyháza és Szolnok térségében sem jó a helyzet.

A miskolci Gercsák Szabinának nem jött össze az Eb

A korosztályos olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot nyert dzsúdós az 1. fordulóban hosszabbításban kikapott, ezzel befejezte szereplését  a tel-avivi cselgáncs Európa-bajnokságon.

A bravúr elmaradt, de így is klubtörténelmet írtak a DVTK női focistái

A címvédő Ferencváros 3-1-re legyőzte a DVTK-t a női labdarúgó Magyar Kupa csütörtöki döntőjében, amelyet az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendeztek.

Vádat emeltek a karját elvesztő miskolci férfi munkáltatója ellen

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat egy cég vezetőjével szemben, miután egy munkahelyi baleset nyomán a társaság egyik betanított munkása elvesztette a karját.

Két mérkőzéssel tesztelik a DVTK új stadionját

Jövő szombaton a Mezőkövesd elleni bajnokin adják át a Diósgyőri VTK új stadionját, a létesítményt ugyanakkor csütörtökön két mérkőzéssel tesztelik – hangzott el a klub sajtótájékoztatóján szerdán.

Social Media

Mostly Cloudy

-1°C

Miskolc

Mostly Cloudy

Humidity: 58%

Wind: 22.53 km/h

  • 03 Jan 2019

    Partly Cloudy 2°C -2°C

  • 04 Jan 2019

    Partly Cloudy 0°C -3°C

szegenysegNyolcszor több pénzt költhetnek el a leggazdagabb települések lakói, mint a legszegényebbeké. Csenyéte és a főváros IX. kerületének lakói között óriási szakadék tátong.

Nemcsak azért, mert az egyik település Abaújban található, a másik pedig Budapesten, hanem azért is, mert e két településen élők átlagos vásárlóereje - azaz az adók befizetése után megmaradt fejenkénti jövedelme – között éves szinten 3 millió forint a különbség. A csenyéteieknek évi 230 ezer – havi 19 170 - forintból kell megélniük, a ferencvárosiak 3,2 millió forintot tudnak elkölteni egy évben. Ez azt jelenti, hogy a Csenyétén élők egész évben nem rendelkeznek akkora elkölthető jövedelemmel, mint a IX. kerületiek egy hónapban – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. napokban közzétett, a települések vásárlóerejét a 2009-2016-os évekre megbecsülő tanulmányából.

A zömmel romák lakta borsodi zsákfaluval kapcsolatban a fenti adat nem meglepő: Csenyéte többször bekerült már a hírekbe a településen tapasztalható elképesztő nyomor miatt. Az sem újdonság, hogy a munkanélküliség által a leginkább sújtott Borsodban élők jövedelme jóval alacsonyabb, mint a fővárosban. A leggazdagabb és a legszegényebb települések közti különbség mértéke azonban megdöbbentő: a tíz leggazdagabb település lakói csaknem nyolcszor annyi pénzt költhetnek el egy évben, mint a tíz legszegényebb településen élők.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó éves átlagos jövedelem 2016-ban bruttó 1 millió 504 ezer, nettó 1 millió 199 ezer forint volt. Ez 2015-höz képest 4,2 százalékos nominális növekedést jelent, ami annak köszönhető, hogy emelkedtek a bérek, és nőtt a dolgozók száma is. Ahol azonban nincs munka, ott vajmi keveset jelent ez az átlagot mutató statisztika.

Mint arra „A háztartások életszínvonala 2016” című kiadványában a KSH is rámutat: a háztartások jövedelmi helyzete - az adott régió gazdasági fejlettségétől, társadalmi összetételtől függően - eltérő az ország egyes régióiban. Jól mutatja ezt, hogy a legmagasabb, 1,7 millió forintos egy főre eső éves bruttó jövedelemmel rendelkező Közép-Magyarország régióban az aktív népesség aránya 47,4 százalék. A legkevesebb, fejenként 1 millió 255 ezer forintos éves átlagos bruttó jövedelmű Észak-Alföldön viszont a második legmagasabb, több mint 10 százalék az inaktívak aránya. Közép-Magyarországon a munkajövedelem az összes jövedelem 72 százalékát teszi ki, Észak-Magyarországon a jövedelmek harmada társadalmi jövedelemből – nyugdíjból, gyermekekkel kapcsolatos, vagy munkanélküli ellátásokból – származik.

A KSH szerint ugyanakkor az elmúlt években lassú ütemben ugyan, de fokozatosan apadt a jövedelmi különbség az egyes régiók között: Észak-Alföld lemaradása csökkent, Közép-Magyarország előnye mérséklődött. Hasonlókat állapít meg a Gfk piackutató cég is a tavaly év végén közzétett Vásárlóerő tanulmányában. Eszerint a leggazdagabb Budapest és a legszegényebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti különbség mérséklődött. A módosabb dunántúli megyék többségének vásárlóereje enyhén csökkent, a legszegényebb keleti megyéké kismértékben nőtt.

Egészen más képet kapunk viszont, ha településekre lebontva vizsgáljuk az adatokat. Ezt tette a GKI, az eredmények pedig azt jelzik: az olló tovább nyílik a legszegényebb és a leggazdagabb települések között. A vásárlóerő ugyanis éppen azokon a településeken emelkedett leginkább, ahol amúgy is magasak a jövedelmek. A gazdagabb települések előnye tehát tovább nőtt, míg a szegények még inkább leszakadtak. A leggazdagabb IX. kerületben például a lakosok elkölthető jövedelme 252 százalékkal nőtt 2009 óta. Összességében 78 településen és 3 kerületben 80 százalék felett gyarapodott a vásárlóerő, 55 településen ugyanakkor – még az inflációt nem is számítva – negatív irányú volt a változás. Az öt legnagyobb csökkenést mutató településen átlagosan 40 százalékkal lett kevesebb az ott élők elkölthető jövedelme. Az egy főre jutó vásárlóerő 2016-ban a GKI számításai szerint is átlagosan 1,2 millió forint volt, 280 településen ugyanakkor 800 ezer forintnál is kevesebből éltek az ott lakók, miközben 189 településen és 12 kerületben 1,6 millió forintnál is nagyobb volt az egy főre jutó vásárlóerő.

Borsod, Abaúj, Zemplén

Kikapott a Kazincbarcika a Nyíregyházától

Hiába a győzött hosszú idő után vasárnap a Kazincbarcika NB II-es labdarúgó csapata, szerdán ismét kikapott: ezúttal a Nyíregyháza otthonában, 2-0-ra.

Kiscsécs: "Jézus Mária, akkor mi lesz velünk? "

Befagyaszthatják három település, köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiscsécs állami támogatását. Felkészül a szintén megyénkbeli Taktabáj és Bodrogkisfalud, illetve a szabolcsi Nyírmeggyes.

Surmann Antal lett Nyékládháza új polgármestere

Surmann Antalt, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyékládháza új polgármesterének, a tisztségért hárman indultak az időközi választáson.

Az új edzővel végre győzött a Kazincbarcika

Győzelmet aratott vasárnap a Kazincbarcika a vendég Sopron felett a labdarúgó NB II 31. fordulójában, Putnokon.

Hazai Pálya

Dől a pénz az Orbán családhoz

Vagyonbevallásában feleségével közösen egymillió forintnál kevesebb megtakarítást bevalló Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek cégeiből csak tavaly másfél milliárd forintot vettek ki tulajdonosaik osztalék formájában, 2014 óta pedig közel 4,4 milliárdnyi jövedelemhez jutottak így, tulajdonképpen három év alatt, hiszen a 2014-es...

Újabb vidéki rádiót nyelt le Andy Vajna cége

Andy Vajna érdekeltségei már több mint 30 rádiófrekvenciát birtokolnak, emellett övé a hamarosan 15 tévécsatornával futó TV2 médiacsoport is.

Hét új debreceni járatot indít a Wizz Air

Egy újabb Airbus A320-as repülőgépet telepít Debrecenbe a Wizz Air és hét új járatot indít a kelet-magyarországi városból - jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint.

Elvitték a rendőrök a részeges mozdonyvezetőt

A kunszentmiklósi rendőrök segítségét kérte a MÁV belső ellenőre, mert azt gyanította, hogy az egyik mozdonyvezető ittas - írja a police.hu. Gyanúja beigazolódott, a masinisztát előállították.

A világ hírei

Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét vasárnaptól

Vasárnaptól hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az ország Bulgáriától vette át, majd januárban Romániának adja tovább a tisztséget.      Az EU-hoz 1995-ben csatlakozott Ausztria harmadjára látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.    Bécs már véglegesítette "Európa, amely...

Ma van az "egyél, amit csak akarsz" világnap

Az enni szerető, ennek ellenére inkább egészségtudatosan élők számára jó hír, hogy ma tartják az "egyél, amit csak akarsz" világnapot - írta a Foodyny.

Új belügyminiszter

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Javid Amber Ruddot váltja a belügyi tárca élén.

Hiába szólította fel lemondásra az államfő, marad a román miniszterelnök

Nem mond le tisztségéről Viorica Dancila román miniszterelnök. A Klaus Iohannis államfő által lemondásra felszólított kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.