A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor-e1516540255441.jpgAz orbáni abszurd uralma alatt hozzászokhattunk már az olyan meglepő lépésekhez, amelyekről egészen addig azt mondtuk: na, egy európai országban ilyet azért már nem mernek megtenni. -dr. Ujhelyi István levele

Aztán mindig merték. Mindig arrébb rúgták az ingerküszöböt, hogy a közélet kisfiús csínynek érezze a gerinctelen bűnöket. Emlékszünk még arra, amikor a baloldali kormányok idején Kiss Elemér kancelláriaminiszter azért mondott le, mert az általa vezetett tárca szerződést kötött egy olyan ügyvédi irodával, amelyben korábban érdekeltsége volt?

Az évszázad botrányának kiáltották, etikai kódexet dolgoztunk ki a hasonló esetek kiküszöbölésére és minden tárcavezetőnek nyilatkoznia kellett korábbi érdekeltségeiről, nehogy még csak a gyanú árnyéka is felvetődjön a jövőben. Hol vannak már azok az idők, amikor (helyesen) ilyen magasan volt az ingerküszöb, az erkölcsi határ és hol vannak már azok az idők, amikor a botlásoknak, hibáknak még voltak következményei?

A mostani hét egyik híre, hogy a miniszterelnök strómanja és a miniszterelnök veje immár nyíltan is közös üzletbe fog, úgy repkednek az ismeretlen hátterű milliárdok, hogy az ember csak kapkodja a fejét. És hiába a tiltakozás, a felháborodás: a közvélemény már csak megvonja a vállát. Tudjuk, hogy lopnak. Na és? Látjuk, hogy az a luxusterepjáró, amiből útszélre repül a használt pelenka, valójában a mi adófizetői pénzünkből van. Na és, ez van. (...)

Már akkor szólni kellett volna, amikor a magát nemzetinek mondó tábor vezetői „magyarokra” és „nem magyarokra” osztották az országot. Amikor kisajátították a kokárdát, kétségbe vonták a politikai versenytársak nemzeti elkötelezettségét. Már akkor szólni kellett volna. Most, amikor saját támogatóikat fenyegetik, saját legbelsőbb közösségük tagjait rekesztik ki, akkor a tisztességes polgári jobboldaliaknak is ideje lenne kimondaniuk: ez nem kereszténydemokrácia, csak egy hazugságra épülő családi vállalkozás. 

A magyar miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

BA20140421_9019_focuspoint_926x504.jpgMióta Mészáros Lőrinc felvásárolta a vidéki sajtót, egyre csökken azok eladott példányainak száma. A nyomtatott lappiac eseménydús második negyedévében szinte csak a Népszava tudta növelni eladásait.

A legnagyobb csökkenést pont Mészároslakóhelyének lapja, a Fejér Megyei Hírlap regisztrálta: az eladott 22 406 példány 18, 26 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél.

Nem volt eseménytelen az idei második negyedév a lappiacon, az április 8-i választás után ugyanis Simicska Lajos bejelentette, hogy a Lánchíd Rádió mellett a Magyar Nemzetet is megszünteti. Az mfor.hu szerint ez kedvezhetett a Népszavának, ami 3 hónap alatt 7,4 százalékkal tudta növelni az eladott példányszámot, mely így 19,9 ezerről 21 ezer fölé emelkedett. Egyéves távlatban a Népszava növekedése- egy évek óta szűkülő piacon - kereken 10 százalék. Részletesen: https://nepszava.hu/3005895_senki-se-kivancsi-meszaros-lapjaira

Őrsi Gergely, az MSZP fővárosi alelnöke szerint a Fidesznek az a kifejezés, hogy a sajtó szabad azt jelenti, "hogy szabad Mészáros Lőrincnek és szabad Habony Árpádnak minden sajtóterméket megvásárolni, majd ezt közpénzből, állami cégek hirdetéséből veszteségesen működtetni".
 
Elmondta, azt szeretnék elérni, hogy állami cégek és a kormányzat ne hirdethessen országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampány idején. Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani országgyűlési kampányban a kormányzat gyakorlatilag a Fidesz kampányával megegyező hirdetési kampányt indított milliárdokból.
A politikus közölte, azt is szeretnék elérni, hogy a kormányzati hirdetésekre fordított közpénzt igazságosan, nézettség, olvasottság és hallgatottság arányában osszák el.
GulxasG.jpgKét hete hivatalosan is állami kézbe került az az Andrássy út és az Izabella utca sarkán álló épület, amelyben száz éven keresztül a Lukács Cukrászda működött. A Miniszterelnökség közel 3 milliárd forintot fizetett egy svéd multicég magyar leányvállalatának a négyszintes tömbért, amelybe új kormányzati irodákat telepítenek – írja a 24.hu.
A portál szerint így jó nyarat zár a svéd milliárdos Olsson családhoz tartozó Stena-Group egyik magyarországi leányvállalata, a Stena Property Kft. ugyanis valószínűleg elég jól járt az üzlettel. Az épület a becsült érték kétszereséért kelt el.
 

Az MSZP elnöke szerint a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával.

A legfőbb ügyészhez fordult Tóth Bertalan:

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A szocialista politikus szerint irreálisan magasnak tűnik a Stena Property és az Inga Kettő Kft. között kialakított vételár, ezért azt feltételezi, hogy a felek előre tudhatták, hogy az állam élni fog az elővásárlási jogával. Tóth szerint a Miniszterelnökségnek fel kellett volna ismernie, hogy a költségvetés lehúzása lehetett az előzetes megállapodás célja. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerint viszont az 1,2 millió forint körüli négyzetméter ár egyáltalán nem nevezhető kiugróan magasnak. Gulyás a portálnak azt mondta, éppen kormányzati célokra hasznosítható épületet kerestek a belvárosban egy új minisztériumi osztály számára, amikor beérkezett az Andrássy 70.-re vonatkozó ajánlat. Az épületet ezután a Miniszterelnökség is felbecsültette, és saját szakértői nem tartották rossz vásárnak, különösen azért, mert ritkán bukkan fel a piacon ilyen kiváló állapotban lévő irodaház.
rakos.jpgAz Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint az intézkedés. Az OGYÉI legutóbb közölte, hogy augusztusban visszavihetők a patikákba az érintett gyógyszerek. 
Miért hallgat a kormány a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők ügyében?
Írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, az emberi erőforrások miniszteréhez és a legfőbb ügyészhez Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a rákkeltő anyaggal szennyezett, forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők ügyében.
A képviselő kedden, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: már negyedik hete zajlik Magyarország egyik legnagyobb gyógyszerbotránya, de a kormány még nem magyarázta meg, hogyan fordulhatott elő, hogy rákkeltő anyag, kísérleti patkányok daganatossá tételére használt méreg került Magyarországon a vérnyomáscsökkentőkbe. Hozzátette: a szennyezett gyógyszereket 200 ezer magyar állampolgár szedte nap mint nap, éveken keresztül.
"A máskor oly bőbeszédű magyar kormány lassan egy hónapja Csernobil-szindrómában szenved, kussol" - fogalmazott a szocialista képviselő.
 
Polt Péter feljelentésként értékelte Bangó levelét – bár abban sem a gyártó, sem a forgalmazók, sem az érintett készítmények neve nem szerepel – és továbbküldte a megkeresést a Fővárosi Főügyészségnek, mint illetékes vádhatóságnak; ők fognak dönteni később, hogy valóban indul-e nyomozás az itthon is forgalomba hozott, szennyezett gyógyszerek miatt. 
kolg.jpegMár szerdán elküldték Tarr Péter vezérigazgató-helyettest, György Zsombor szerkesztőt, Teszári Nórát és másokat. Úgy tudjuk, szóbeli indoklás sem volt, csak szerződést bontottak velük. Az új tulajdonos, Nyerges Zsolt korábban azt ígérte, hogy egyelőre még senkit sem küldenek el.
Bővebben: Sajtószabadság?

D__TT20170502050-1280x852.jpgHarangozó Tamás szocialista politikus írásbeli kérdést nyujtott be, amelyben arra volt kíváncsi, hogy miért kerül napi két millió forintba Szijjártó Péter külügyminiszter őrzése. 

Bővebben: Napi 2 millió forint Szijjártó örzésére
nagyimi.jpgJavában készülnek az MSZP július 30-ai elnökségi ülésére benyújtandó határozatok. A legfontosabb ezek közül az, miszerint az MSZP vezérkara eldönti, milyen célokra, és milyen ütemezéssel fordítja jótékony célra a képviselői fizetésemelésből származó többletet, megközelítőleg bruttó 3 millió 200 ezer forint.
Bővebben: Jótékony célra fordítja a béremelést az MSZP

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló népszavazási kezdeményezésről döntött az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén.

A párt támogatná a kérdést, amelyről Hadházy Ákos korábban lapunknak azt nyilatkozta: a kormánnyal szembeni hatékony fellépés lenne, ha egymillió aláírás összegyűjtésével elérnénk a csatlakozást.

Emellett a szocialisták bevezetik az E-szavazást, mint technikai eljárást az elnökségük munkájában.

"Az EU-s ügyészség nagyobb garanciát jelentene, hogy a korrupciógyanús ügyek bíróság elé kerüljenek."- írta Tóth Bertalan a párt elnöke. Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló népszavazási kezdeményezésről döntött az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén. A párt támogatná a kérdést, amelyről Hadházy Ákos korábban lapunknak azt nyilatkozta: a kormánnyal szembeni hatékony fellépés lenne, ha egymillió aláírás összegyűjtésével elérnénk a csatlakozást. Emellett a szocialisták bevezetik az E-szavazást, mint technikai eljárást az elnökségük munkájában.

Hadházy péntek reggel a Facebook-oldalán köszönte meg a támogatást, és közölte: várja a többi párt csatlakozását is. „Mind a parlamenten belüli, mind a parlamenti politikai tényezőknek azon kell dolgoznia, hogy a kormány ne lophassa szabadon el az európai pénzeket- ez ugyanis a feltétele, hogy a támogatások tovább érkezhessenek és közvetetten annak is, hogy az EU-ban maradjunk” – írta.

A teljes cikket elolvashatja a nepszava.hu-n.

orban es apjaVagyonbevallásában feleségével közösen egymillió forintnál kevesebb megtakarítást bevalló Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek cégeiből csak tavaly másfél milliárd forintot vettek ki tulajdonosaik osztalék formájában, 2014 óta pedig közel 4,4 milliárdnyi jövedelemhez jutottak így, tulajdonképpen három év alatt, hiszen a 2014-es eredmények után 2015-ben fizettek osztalékot – írja a G7.hu.

Bővebben: Dől a pénz az Orbán családhoz

A Dunába zuhant egy személygépkocsi Budapesten, a Várkert Bazár magasságában.

Bővebben: A Dunába zuhant egy autó

Andy Vajna érdekeltségei már több mint 30 rádiófrekvenciát birtokolnak, emellett övé a hamarosan 15 tévécsatornával futó TV2 médiacsoport is.

Bővebben: Újabb vidéki rádiót nyelt le Andy Vajna cége

wizzairEgy újabb Airbus A320-as repülőgépet telepít Debrecenbe a Wizz Air és hét új járatot indít a kelet-magyarországi városból - jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint.

Bővebben: Hét új debreceni járatot indít a Wizz Air

reszeges masinisztaA kunszentmiklósi rendőrök segítségét kérte a MÁV belső ellenőre, mert azt gyanította, hogy az egyik mozdonyvezető ittas - írja a police.hu. Gyanúja beigazolódott, a masinisztát előállították.

Bővebben: Elvitték a rendőrök a részeges mozdonyvezetőt

jozsefvaros zaszloSzerdán ülnek össze a baloldali ellenzéki pártok, hogy egyeztessenek az időközi választásokon való indulásuk összehangolásáról.

Bővebben: Időközi ellenzéki együttműködés kellene

kanikula homeroMegdőlt az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord vasárnapra virradóra – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bővebben: Megdőlt az országos hajnali melegrekord

Ötös továbbra sincs a lottón. A jövő héten már 1 milliárd 181 millió forintért játszhatunk.

Bővebben: Közel 1,2 milliárd vár gazdára

Több hétig is eltarthat a tavaszi fáradtság Pintér Ferenc meteogyógyász szerint, amit az erős hőmérséklet-különbség és a megemelkedett UV-sugárzás tovább súlyosbíthat.

Bővebben: Több hétig is eltarthat a tavaszi fáradtság

eperA téli és tavaszi fagyok az idén nem okoztak érdemi kárt a magyar szamóca ültetvényekben, ezért a termelők a kedvező hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be.

Bővebben: A fagy most nem okozott kárt, lesz eper bőven

diak leterheltNem változott a diákok teljesítménye az országos kompetenciaméréseken. Az iskolák közti különbségeket a Klebelsberg Központtal sem sikerült felszámolni.

Bővebben: Semmi sem javult az oktatásban

euGörcsbe rándul a demokrata ember gyomra, ha arra gondol, hogy milyen dúlást végeztek a Fidesz-kormány tagjai és képviselői az európai intézmények színe előtt az elmúlt napokban.

Bővebben: Ujhelyi „európai hazafiakat” toboroz