A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter legalábbis kibújt az egyenes válasz alól, amikor a kormányinfón a Magyar Hírlap újságírója azt kérdezte, megkapják-e az egészségügyiek a szakszervezetek által kért bérkorrekciót, benne az év végi extra kiegészítést.

Az érdekképviselők két napja követelték, hogy a kormány december 13-án tárgyaljon az egészségügyi bérkorrekcióra vonatkozó követeléseikről. Ennek részeként egyebek mellett szorgalmazták, hogy még idén minden egészségügyi dolgozó, beleértve az egészségügyi intézmények gazdasági-műszaki személyzetét is, kapjon egy teljes havi bért. Kérték továbbá, hogy a jövő novemberben esedékes újabb béremelés időpontját hozzák előbbre, 2018. január elsejére.

A miniszter a kormányinfón ezekről csak annyit mondott: a kabinet tárgyalt az érdekképviselők kéréséről, és heteken belül születhet arról döntés, hogy a jövő novemberben esedékes béremelést előrehozzák vagy sem 2018 elejére. Ennek a feltételeit most még Varga Mihály gazdasági és Balog Zoltán humán miniszter közösen vizsgálja – mondta.

Arról, hogy akadtak olyan egészségügyi dolgozók, akik az eddigi bérkorrekció után sem kaptak több fizetést, annyit mondott: utánanézett, és tudja, van 600 olyan ember, akiknél a béremelés másként jelent meg, de az ő esetükben jövőre a minimálbér-emelés kompenzálja a mostani veszteségeiket.

Hozzátette: az egészségügyiek 2016-ban kezdődött, folyamatos béremelése óriási tétel a költségvetésben. Az elmúlt két évben 36,5 százalékos béremelést kaptak az egészségügyi szakdolgozók, míg az orvosoknak kétszer 100 ezer forinttal emelték a fizetését, ennek köszönhetően az orvosok már 400-500 ezer forintot keresnek.