A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

orban viktorNincs válasza a kormánynak arra a vádra, hogy a legmagasabb szintről egyengették a terepet Orbán vejének egykori cége, az Elios előtt.

Hallgatással próbálja elbagatellizálni a kabinet, hogy a miniszterelnöknek hivatalból, közvetlenül is tudomása lehetett arról az államilag szervezett csalásgyanús akcióról, amivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó irányító hatóság milliárdokhoz segítette Orbán vejének cégét a közvilágítási pályázatokon. Egyelőre sem a miniszterelnökség, sem pedig az NFM nem reagált arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor egyeztetett-e a fejlesztési tárcát vezető miniszterrel az unió szerint elcsalt közvilágítási tenderekről. A csütörtöki Kormányinfón Lázár János azt állította, hogy „semmi köze nem volt ehhez a kormánynak, az irányító hatóság írta ki a pályázatokat". Csakhogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezetten és felülről nyúltak bele az pályázatokba.

Mint az eddig előkerült Olaf-iratokból kitűnik, a hatóság az utolsó pillanatban módosított a pályázat ajánlattételi feltételein úgy, hogy a cég 100 ezer órányi élettartamot számolhatott el a lámpái után, pedig a beszerzésbe bevont műszaki ellenőr jelezte, hogy legfeljebb 60 ezer órát bírnak a Tiborcz-lámpák és ennek figyelembe vételével azt javasolta, hogy az érintett önkormányzatok kössenek 25 éves rögzített áras karbantartási szerződést a lámpák beszállítójával. Később azonban egyetlen ismert önkormányzat sem erőltette ezt az Elios számára nem túl kedvező feltételt. Helyette Kecskemét inkább külön, néhány éves karbantartási szerződést kötött, mit ad isten, éppen a Tiborcz üzlettársát, Hamar Endrét felvonultató konzorciummal.

Csütörtökön újabb jele érkezett annak, hogy az állami szereplők feltűnően nagyvonalúak voltak Tiborcz István érdekeltségének a pályázatával. A 2010-es hódmezővásárhelyi tender során az állami és az önkormányzati szereplőket egyáltalán nem zavarta, hogy Orbán Viktor kormányfő vejének cége alapvető számszaki hibát követett el ajánlatában. Egy később hozott Közbeszerzési Döntőbizottsági határozatból kiderül: a cég véletlenül két eltérő árajánlatot tüntetett fel, alapajánlata potom tízmillió forinttal nagyobb összeget, 577 millió forintot tartalmazott, mint ami az ajánlati dokumentáció részletes, megtérülési számításaiban szerepelt. Közbeszerzéseknél az ajánlatban eltérő árak feltüntetése igen súlyos, kizáró hibának minősül, ám a bizottsági határozatban nincs nyoma, hogy ez zavarta volna az irányító hatóságot, vagy az ajánlatkérő, akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot. Ez már csak azért is szemet szúró, mert közben a Tiborcz-cég két versenytársának az ajánlatát formai okok miatt érvénytelenítették.