A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

epitoiparA mennyiséggel már nincs gond, a kivitelezőknek azonban fő a fejük minőség és hatékonyság miatt.

A gyenge tavalyi teljesítménynek is köze van ahhoz, hogy idén júniusban az építőipari termelés 27,2, az első félévben pedig 27 százalékkal nőtt a múlt év hasonló időszakaihoz képest. Az épületek építése 26,1, az egyéb építményeké 29,6 százalékkal emelkedett - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés júniusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az út- és vasútépítési munkák miatt bővült.

A kereslet a lakóingatlanok piacán is erőteljesen növekedett. Idén a szerződésállományok alapján akár 15-20 ezer lakás is épülhet a múlt évi alig több, mint 10 ezer után. Ebben szerepet játszhat a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), illetve az új lakások időlegesen 5 százalékosra mérsékelt áfája is. A csok szerződések nagyobb részét ugyan a használt lakás vásárlásra kötötték, de folymatosan emelkedik az új lakásra igénybe vett támogatások aránya.

A fellendülést fékezheti egyebek mellett az építőipari anyagok idei 6-8 százalékot meghaladó drágulása. A lakásvásárlási támogatások reálértékét csökkentheti az ágazatban zajló jelentős béremelési hullám.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a megkötött új szerződések robbanásszerű növekedése, valamint az építőipar nagymértékű kapacitáshiánya alapján prognosztizálható, hogy az alacsonyabb tőkével rendelkező vállalatok nem lesznek képesek teljesíteni a megnövekedett igényeket, és ez egyes beruházások leállását vagy elindulásának meghiúsulását eredményezheti.

Scheer szerint romlott az építőipar hatékonysága, miután a jól képzett munkaerő egy része kivándorolt. A minőségi munkát végző szakemberek megszerzése és megtartása érdekében komolyabb hangsúlyt kell fektetni a képzésükre, illetve a lojalitásukat elősegítő programokat szükséges kidolgozni – hiszen a szektorban sajnálatos módon jelenleg csak bérverseny tapasztalható - tette hozzá.

A még itthon maradt minőségi munkaerőért nemcsak a lakásépítéssel foglalkozó vállalkozások, de az egyéb építőipari cégek is versenyeznek – nyilatkozott a Népszavának Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elkövetkező 1-2 évben, bár lassuló ütemben, de folytatódik a lakásárak emelkedése - tette hozzá.

A csok mellett a nemzeti otthonteremtő közösség (nok) lenne hivatott még a lakásépítési piac nagyobb arányú bővítésére. Az ágazati szakemberek szerint azonban egyelőre nem érzékelnek túlzott érdeklődést a sokak által csak lakáslottónak nevezett és kissé a piramisjátékra, illetve a botrányoktól övezett fogyasztási csoportokra emlékeztető, ámde jogszabályokkal körülbástyázott rendszer iránt.

A Népszava információi szerint a jegybank egyelőre csak a Carionhoz köthető Centrál NOK-nak engedélyezte a minimum 120 tagból álló csoportok szervezését. Más cég nem is adott be ilyen kérelmet. A Centrál NOK gőzerővel megkezdte a szervezést, a sajtóhírek szerint több alvállalkozó bevonásával.