A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

jozsefvaros zaszloSzerdán ülnek össze a baloldali ellenzéki pártok, hogy egyeztessenek az időközi választásokon való indulásuk összehangolásáról.

A szocialisták fővárosi politikusa, Horváth Csaba a múlt héten azért hívta tárgyalóasztalhoz a Demokratikus Koalíciót, az LMP-t, a Párbeszédet, a Momentumot, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, valamint a Liberálisokat, hogy megállapodjanak egy esetleges előválasztás feltételeiről. Ezek a szabályok kizárólag a józsefvárosi és a XV. kerületi időközi polgármester-választásra vonatkoznának, ám a Népszava információi szerint a pártok hűvösen fogadták a javaslatot.

– Nem mondanám, hogy boldoggá tettem a pártokat az előválasztás ötletével, de a cél ettől függetlenül még ugyanaz: egy jelölt álljon majd a Fidesz indulójával szemben. Még egyszer nem fordulhat elő, hogy a választások előtt egy nappal még mindig a visszalépésekről egyezkednek a pártok – mondta Horváth Csaba. Úgy vélte, az előválasztás nem cél, hanem csak egy eszköz, s ha a pártok más módon is meg tudnak állapodni egy közös jelöltben, akkor nincs is rá szükség.

Ha az előválasztás ötletével nem is, az összefogás szükségességével valószínűleg egyetértettek a pártok – erre utal legalábbis, hogy mindegyik meghívott azt ígérte, jelen lesz az egyeztetésen. (Horváth Csaba azt mondta, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselőinek is küldtek e-mailt, azonban arra még nem érkezett semmilyen válasz.) Az összefogás kérdése azért égető az ellenzéki számára, mert ha egymás ellen indulnak a polgármester-választáson, akkor ugyanúgy kiüthetik egymást, mint az országgyűlési voksoláson, s nevető harmadikként megint a Fidesz győzhet.

Csökkenti ugyanakkor egy esetleges előválasztás megrendezésének esélyét, hogy a józsefvárosi időközi választás időpontját július 8-ra tűzték ki, azaz mindössze két hónap lenne a szabályok lefektetésére, az előválasztás lebonyolítására, valamint a győztes jelölt kampányára. Ráadásul a korai időpont elsősorban a Fidesznek kedvezhet: a parlamenti választások után gyakran azok is a győztesre, vagyis az új kormánypártok jelöltjére szavaznak, akik korábban más pártra voksoltak.

Horváth Csaba a Népszavának azt mondta, a Jobbikot nem hívták meg az egyeztetésekre, szerinte ez Budapesten nem is lenne indokolt, mert a fővárosban önállóan is győzni tud a baloldal.

Az előválasztáson résztvevőknek vállalniuk kellene, hogy ha veszítenek, akkor visszalépnek a győztes javára és segítik a kampányát is. Szavazni csak személyesen, egy értéknyilatkozat aláírásával lehetne, ebben pedig azt fejeznék ki a balliberális szimpatizánsok, hogy elutasítják az Orbán-rendszert. Az előválasztáson való részvételhez támogató aláírásokat is kellene gyűjteni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz a kormánypártok jelöltje Józsefvárosban és a XV. kerületben, de a VIII. kerületben a jogász Sára Botondot, Kocsis Máté polgármester korábbi kabinetfőnökét, majd alpolgármesterét, eddigi általános helyettesét tartják a legesélyesebbnek.

A két budapesti kerületben azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert Kocsis Máté józsefvárosi és a Hajdu László XV. kerületi polgármester parlamenti mandátumot szerzett április 8-án, és az összeférhetetlenségi szabály alapján mindketten az országgyűlési munkát választották.

рынок недвижимости
дизайн интерьера