A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

elégethetikA kormány a hétfői életbe lépés előtt máris módosította a hajléktalanrendeletét, kiszedve belőle azokat az elemeket, amelyek minimális emberiességet engedtek volna a köztéri hajléktalanságot büntető, a hajléktalan személyes holmijainak megsemmisítését lehetővé tévő szabályozáson belül.


A módosításról a HVG írt, eszerint több helyen átírták a tíz napja meghozott rendeletet. Az október 15-én életbe lépő rendelet, mely ellen vasárnap tüntetésen is tiltakoznak, hétfőtől büntetni rendeli az utcán élést. Ennek értelmében mindenkinek szállóra kell vonulnia az utcáról (a hajléktalanellátó szervezetek évek óta mondják, hogy a kormánykommunikáció állításával szemben nincs is annyi férőhely az országban, ahány hajléktalan, a rendelkezés már csak ezért is életszerűtlen), aki nem teszi, szabálysértést követ el.

A rendelet azt is megengedi a hatóságoknak, hogy begyűjtsék az utcai hajléktalanok személyes holmiját, és azt bizonyos indokokkal megsemmisítsék. Ez a rendelkezés idáig anyagi kártérítést írt elő erre az esetre (levonva a megsemmisítés költségeit, vagyis a hajléktalan fizessen is azért, hogy elégetik a dolgait), és kikötötte, hogy nem szabad megsemmisíteni az olyan személyes tárgyakat, mint az utcán élő ember fényképei, személyes iratai, gyógyászati segédeszközei.

EZ AZ, AMIT EGY GYORS VÁLTOZÁSSAL MOST MÉG IDEJÉBEN MEGVÁLTOZTATTAK: AZ ÁLLAM TEHÁT NEM ÁLLÍT MAGA ELÉ EMBERIESSÉGI KORLÁTOKAT, EL LEHET ÉGETNI A GYEREKRŐL ŐRZÖTT MEGKOPOTT FOTÓT IS, BÁRMIT.

Kártérítés sem jár, cserébe a hajléktalanoknak sem kell megfizetniük „a tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit”. A HVG cikke szerint azt is törölték, hogy ha a megsemmisítés alaptalanul történt, az ideiglenes tárolásba vételkor megállapított értéket kamattal növelve vissza kell fizetni a hajléktalannak. Új pont ugyanakkor, hogy a hatóságoknak „az ingóságok ideiglenes tárolásba vételének folyamatáról” kép- és hangfelvételt kell készítenie, mégpedig úgy, hogy “az alkalmas legyen az ingóságok későbbi, egyedi azonosítására”.

Az utcán élő hajléktalanok büntetésével párhuzamosan a kormány plusz pénzt tesz a rendszerbe: 300 millió forint azonnali átcsoportosítását írták elő többlettámogatásként, részben arra, hogy az éjjeli menedékhelyek és a nappali melegedők a jövőben 24 órás ellátást nyújtsanak. Ez komoly változást irányoz elő az egész ellátórendszerben, de ez új finanszírozást, rendkívüli támogatást, további jogszabály-módosításokat és a nem önkormányzati fenntartású intézményekkel való együttműködést igényelne. A kormány ezt a folyamatot most indította el hivatalosan, a Magyar Közlönyben ugyanis csütörtökön jelent meg az erről szóló kormányhatározat.

Forrás: borsod24.com