A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

falubuszA magyar állam leemelt a zempléni Komlóska számlájáról két és félmillió forintot: azt az összeget, amelyet korábban a falubusz működtetésére kapott a község.

Nem csak ez a falu járt így, az államkincstár sorra inkasszózza azoknak a településeknek a számláit, amelyek korábban nem jelentették be az újonnan beszerzett falubuszok rendszámát egy olyan nyilvántartási rendszerbe, amelyről nem is tudtak.

Az inkasszó váratlanul érte a pár száz lelkes települést: Köteles László polgármester szerint az áprilisi választások előtt még arra kaptak szóbeli ígéretet, hogy nem fosztják meg őket ettől az összegtől. Ezt erősítette, hogy időközben az ukrán határhoz közeli Uszka pert indított a Magyar Államkincstár ellen (MÁK), arra hivatkozva, hogy az hatáskörét túllépve intézkedett, a falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s azok ellenőrzik később az üzemeltetést. A falugondoki buszok megérkezésük másnapján munkába álltak, így a kincstár olyan támogatási összeget kért vissza, amelyet ténylegesen az adott feladatra fordítottak.

A közigazgatási bíróság az uszkaiaknak adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését. Csakhogy a per nem precedens-értékű, minden önkormányzatnak külön-külön el kellett volna indítania ebben az ügyben a saját eljárását. Ezt sokan, az állam belátásában bízva nem tették meg: mint most utóbb kiderült, kár volt bízniuk a kedvező intézkedésben.

A MÁK egyébként kétszázhét önkormányzatot kötelezett pénzvisszafizetésre, s közel 120 millió forint vissza is folyt ilyen módon az államkasszába.

Sárospatak környéki polgármesterek korábban közös levélben kértek segítséget az akkori illetékes három minisztertől, Pintér Sándortól, Varga Mihálytól és Balog Zoltántól, hogy az állam tekintsen el a büntetéstől, fogadja el, hogy a falvak tették a dolgukat, akkor is, ha ez nem volt a bürokrácia rendje szerint „lepapírozva”. Központi segítség nem érkezett, információink szerint több önkormányzat azonban sikeresen pályázott egy a nemzetgazdasági és a belügyminiszter által kiírt támogatási keretből, így befoltozhatta a falubusz-bírság miatt keletkezett lukat.

Erről a lehetőségről azonban például Komlóskát nem értesítették – Köteles László szerint ennek oka lehet, hogy ő maga köztudottan nem kormánypárti polgármester –, így lemaradtak a szeptember 30-i benyújtási határidőről is. Ráadásul a falubusz támogatást is csak a napokban emelték le a számlájukról, mikorra már elévült annak lehetősége, hogy jogorvoslatért a bírósához forduljanak. Köteles László a Népszavának azt mondta: nem adják fel a küzdelmet, keresik a módját, hogy mégis visszaszerezzék azt a szerintük igazságtalanul elvett két és félmillió forintot, ami a kis falu költségvetéséből fájón hiányzik.

Forrás: nepszava.hu