A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

mészárosA felcsúti fociakadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány és az azt vezető Mészáros Lőrinc sokmilliárd forintnyi közpénzről döntöttek nyilvános pályáztatás nélkül.

 

Néhány nappal ezelőtt arról számolt be a Magyar Idők kormánybarát napilap, hogy a Fejér B.Á.L. Zrt. többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot épített Felcsúton. Az Átlátszó hozzáteszi, a beruházás 12,5 milliárd forintos költségét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 30 százalékos önerő mellett tao-támogatásból finanszírozta.

A napi egymillió forint nyereséget termelő Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek vállalkozása, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt pedig Mészáros Lőrinc vezeti, tehát a gyerekei cégénél költötte el a sokmilliárd forintos tao-támogatást a focialapítvány elnöke.

A Fejér B.Á.L. Zrt. kivitelezőként korábban részt vett a felcsúti kisvasút és a „Makovecz-stílusú” kazánház építésénél is, ezekben az esetekben is hasonló módon zajlott a közpénzköltés. Ezért a Transparency International nyílt levelet írt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, álláspontjuk szerint ugyanis mivel az általuk indított perben már a Kúria is kimondta, hogy a tao közpénz, így az elköltésénél is ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni, mint a közpénz esetében: egy bizonyos értékhatár felett közbeszerzéseket kellene kiírni, nem lehet pályáztatás nélkül megbízni a kivitelezőket.

A nyílt levélben többek között az áll, a TI mindenképpen szükségesnek tartja a közbeszerzési törvény olyan módosítását, amiből egyértelműen kiderül: a látvány-csapatsportok támogatása, lévén közpénz, állami támogatásnak minősül, így az ilyen forrásból megvalósuló beszerzések a közbeszerzési törvény hatálya alá esnek.

Azt is kérik a minisztertől, hogy kezdeményezze: a Közbeszerzési Döntőbizottság indítson eljárást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közbeszerzési jogállásának megállapítása céljából, és vizsgálja meg, hogy a FUNA az állami támogatások elköltése során nem törvénysértően mellőzte-e a közbeszerzési eljárásokat.

Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közbeszerzési szakértője ezzel kapcsolatban az Átlátszónak azt mondta, hogy a közbeszerzési törvényt csak 2016-ban módosították úgy, hogy a tao-támogatások ne minősüljenek állami támogatásnak közbeszerzési szempontból, ezért az azt megelőző időszakban biztosan közbeszerzés útján kellett volna elkölteni a kedvezményezetteknek a tao-támogatásokat.

Forrás: borsod24.com