A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

polgárőrEsőben átázik, napsütésben megfakul, anyaga könnyen szakad – a végeken teljesítők szerint ilyenek a polgárőrök állami pénzből vett láthatósági ruhája.

A rendőrség nem nyomoz, a feljelentő polgármestert felfüggesztette a polgárőrszövetség.
Elvileg huszonöt mosást is elviselnek azok a láthatósági mellények, amelyeket két éve hordanak a rendvédelmi szerveknek besegítő, a településeken önkéntes szolgálatot teljesítő polgárőrök. Ez nem tűnik túl nagy elvárásnak a darabonként több mint hatezer forintért beszerzett holmiért, ilyen áron ugyanis már nagy strapabírású, lángálló darabokat is meg lehet vásárolni. Ám ezek a mellények nem ilyenek. A magyar kormány még 2014-ben adott – rendkívüli támogatásként – 200 millió forintnyi közpénzt az Országos Polgárőr Szövetségnek (OPSZ), azzal a kikötéssel, hogy ezt kizárólag láthatósági mellények beszerzésére használhatják fel.

Először 2015 tavaszán írtak ki ezzel kapcsolatban közbeszerzést, de az eredménytelenül zárult. Pár hónappal később új tendert hirdettek, amelyre hat cég jelentkezett, közülük a legolcsóbb ajánlattal végül gyártóként az alsózsolcai Vizuátor Kft. lett a befutó. Azt már a civishir.hu derítette ki, hogy a cég végül egyetlen darab mellényt sem készített, hanem a feladatot egy alvállalkozóra bízta, amelyik részben további alvállalkozókra passzolta át a gyártást. Még Szerbiában is készültek mellények, noha a kiírás szerint magyar alapanyagokból, hazai munkahelyeken kellett volna legyártani azokat.

A szövetség Hajdú-Bihar megyei elnöke a mellényekkel kapcsolatos panaszok miatt szakértőhöz fordult. A lapunk birtokába került szakvélemény szerint a mellények vélhetően Kínából származnak, és ezeket hazai címkével „honosíthatták”. A mérnök-szakértő árlistákat és fotókat is mellékelt illusztrációként, ami alapján feltételezte, hogy 1000 forint alatt, 2-3 dollárért szerezhették be Ázsiából a nem túl jó minőségű terméket, amelyek a szükséges jelvények és kiegészítők felvarrása után sem kerülhettek többe darabonként 2500 forintnál. A mellények körüli furcsaságok miatt a polgárőrként is tevékenykedő Szabó József, Monostorpályi polgármestere feljelentést tett, és levélben fogalmazta meg aggályait az OPSZ vezetői felé, miszerint a „végekre” kevés pénz jut, és fölöslegesen herdálják el az állami milliókat.

Túrós András volt ORFK-főigazgató vezette polgárőrszövetség erre válaszul hat hónapra felfüggesztette Szabó József polgárőri tagságát. Megkerestük az OPSZ-t, reagáljanak a polgárőrök panaszaira. Közölték: a „mellénytendert” az Országos Rendőr-főkapitányság közreműködésével, a hatályos jogszabályok alapján folytatták le. A rendőrség közbeiktatására azért volt szükség, mert az OPSZ-nek sem kapacitása, sem szakmai hozzáértése nem volt a közbeszerzés lebonyolítására. Ennek eredményeként az ORFK illetékes szerve és az OPSZ közbeszerzési bizottsága javaslata alapján a Vizuátor Kft. nyerte meg a közbeszerzési eljárást, a végső döntést pedig az OPSZ elnöksége hozta meg. A láthatósági mellényekből 32 205 darab készült, amelyek „minőségileg kifogástalanok voltak” – érveltek. Az OPSZ tájékoztatást kért a mellények minőségéről és használhatóságáról, és a beérkezett pozitív vélemények után egyenlítették ki a számlákat. A Polgárőrség szolgálati ruházata megújult és egységesebb megjelenést mutatnak a településeken szolgálatot teljesítő polgárőrök – írták. Hozzátették: a közbeszerzéssel kapcsolatban a rendőrségen egy személy feljelentést tett, a BRFK azonban bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

Forrás: borsod24.com