A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

halálozásNemhogy az átlagos európaiaknál, de az átlagos közép-kelet-európaiaknál is korábban halnak a magyarok, holott ez korántsem törvényszerű, ugyanis a “sírba tevő” okok zömét az egészségügyi ellátás fejlesztésével és megelőzéssel semlegesíteni lehetne, írja az index.hu a Demográfiai Portréra hivatkozva.

A várható élettartam 2013 óta stagnál, és évek óta nagyjából ugyanannyi magyar hal meg minden évben – hozzávetőleg 126 ezer. A WHO statisztikái szerint 2015-ben a magyar férfiak átlagos születéskor várható élettartama 72,3 év, a nőké 79,5 év volt. Ezt hasonlították össze a KSH kutatói Ausztriával, Horvátországgal, Szlovákiával, Romániával és Ukrajnával. Ezek közül a szomszédaink közül csak Romániában és Ukrajnában alacsonyabb a születéskor várható élettartam (és ott sem sokkal, Romániában 0,1 évvel, míg a háború sújtotta Ukrajnában 6 évvel). Ausztriában viszont 7 évvel tovább élnek az emberek, mint Magyarországon. A Demográfiai Portré fejezetéből kiderül, hogy Magyarországon belül is óriási különbségek vannak abban, hogy várhatóan ki mennyit él. Az egyik ilyen megdöbbentő adat, hogy aki középfokú végzettséggel rendelkezik, az átlagosan tíz évvel él tovább, mint aki csak általános iskolát végzett. 2015-ben egy alapszintű végzettséggel rendelkező magyar 65,4 évet élt átlagosan, érettségit szerzett honfitársaik ehhez képest úgy 74, míg a diplomások több mint 77 évre számíthattak.

A vég okai:
Legnagyobb eséllyel a keringési rendszer valamilyen betegségében – a férfiak 44, a nők 48 százalékánál valami ilyen kórkép vet véget az életnek. Ebben amúgy, ahogy általában a halálozással kapcsolatos trendekben, le vagyunk maradva a Nyugattól. Ott szintén a keringési, szív- és érrendszeri betegségek vitték el a legtöbb embert, ám egy ideje már a különböző daganatos betegségek számítanak a leggyakoribb haláloknak. A keringési betegségeken belül is az ún. ischaemiás szívbetegségekbe halnak bele a legtöbben, ilyen például a szívinfarktus is, ami a teljes halálozások 22 százalékáért felelős.

Forrás: borsod24.com