A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

1220027A vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülésre számítanak a Fidesz kampánytanácsadói az önkormányzati választások után.

A bevándorlás témáját topon tartanák, a Jobbik és baloldal összefogását pedig minden eszközzel szeretnék hatástalanítani.
A kormánypártban dolgozó kommunikációs és politikai tanácsadók úgy gondolják, hogy az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülni fog a Fidesz - írja az Index több, névtelenséget kérő szakértő véleményét idézve.

A nyilatkozók szerint a helyzet ettől nem fog gyökeresen megváltozni, mert a fő téma a bevándorlás marad, az ellenzéki vezetők pedig nem tudnak újat mondani. De ha az ellenzéki pártok 2022-ben is a mostani mintákat követik, akkor a fideszesek szerint érdekes lehet a helyzet.

Sok kicsi ellenfél kell
A portál kitért rá, hogy az ellenzéki pártok összehangolt mozgása – ami egyébként választói igény is volt - nem kedvez a Fidesznek, mivel megbontja a NER alapjául szolgáló centrális erőteret, amely a kormánypártokon kívüli politikai szereplők megosztottságán is alapszik.
A Fidesznek ugyanis az a jó, ha nem egy, hanem több kisebb, egymással is versengő ellenfele van.
A fideszes kampánystáb tehát ezt a technikai együttműködést próbálja gyengíteni vagy legalábbis hitelteleníteni: Orbánék nyilvános megszólalásai elsősorban a baloldal lelkiismeretére igyekeztek hatni, mondván, „nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként", míg a fideszes média nagy erővel dolgozik azon, hogy a Jobbik szélsőséges arcának napirenden tartásával elidegenítse a baloldali választókat ettől a szövetségtől.
Nem teljesen mindegy a mostani helyzet, mert bizonyos erőpozíciókat el tudnak foglalni Budapesten és a megyei jogú városokban
– mondta az ellenzéki lehetőségekről a Fidesz parlamenti frakciója mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő tanácsadó a portálnak. Szerinte az önkormányzati választásokon ez is csak arra lehet elég, hogy az eddigiek mellé két-három fontosabb bástyát szerezzen meg az ellenzék, de ettől még alapvetően nem fog változni a helyzet.

A Republikon Intézet lapunk által is idézett elemzése szerint 23-ból hat megyei jogú városban lehet kifejezetten esélye az ellenzéknek – ezeken az országos listán elért 47 százalékhoz képest 40 százalék alatt kapott a Fidesz áprilisban –, és korábbi tíz billegő városban lehet verhető a kormánypárt.
A jogállam gyenge hívószó?
Az önkormányzati választáson elérhető sikerek ellenére hosszútávon egyelőre nem tartják veszélyesnek a Fideszben a szorosabb ellenzéki együttműködést.

„Nem tartjuk veszélyesnek, mert a kormányzati teljesítmény jó, van mire építkezni, a fő téma pedig továbbra is a bevándorlási vita, amelyben a nemzeti szempontok ütköznek a külső erőknek megfelelni akarással, most éppen a Brüsszelből érkező nyomással. Ez nagyon elválasztja a két tábort, a szavazók többsége pedig mellettünk áll" – mondta a párt egyik vezetője, aki szerint a Fidesz erőssége az ellenzék gyengeségének is köszönhető.
"Az Orbán-fóbián és a hatalom akarásán kívül nincs érdemi mondanivalójuk. Nem tudnék olyan jól érthető ügyet mondani, amiben kristálytisztán beszélnek"- jelentette ki.
Jól jönne a kritika, csak épp magasról tesznek rá
Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki egység a jogállami normákhoz való visszatérés körül formálódik, a pártvezető azt mondta, hogy „ezek a kérdések kiemelten szerepeltek két választási kampányban is", mégis a Fidesz győzött. Arról, hogy a Sneider szkinhedmúltját már 2010-ben is megtárgyalta a sajtó, azt felelte: „alapszabály a politikában, hogy mindenkinek vállalnia kell a tetteiért a felelősséget", és különben sem csak régi történeteket ásnak elő, „van még muníció a Jobbikkal szemben".

Az egyik oldalról torpedózás, a másikról meg csak a helyzet bemutatása. Rövid középtávú politikai érdek, hogy a baloldal és a Jobbik ne fogjon össze– mondta a Fidesz reakcióját firtató kérdésre a frakció tanácsadója, majd megjegyezte: „a mi közösségünknek is nagyon jól jönne a kívülről támaszkodó kritika, az értelmes politikai verseny pedig egész Magyarországnak".

Tegyük hozzá, az Index cikkétől függetlenül: kívülről érkező kritikát bőven kap az orbáni rendszer - legyen szó a CEU elüldözéséről, a jogállami intézményrendszer kiüresítéséről, a NER-közeli korrupciós ügyekről vagy az államilag finanszírozott gyűlöletkampányról - de ezek egyike sem ér célba.

Az értelmes politikai verseny pedig ott ér véget, amikor az ellenzéki képviselők törvényjavaslatait módszeresen lesöprik az asztalról: a Napi.hu szerint 2017-ben az Országgyűlés egyetlen, tisztán ellenzéki javaslatot sem fogadott el, tavaly pedig rendkívüli bizottsági ülésen akadályozták meg, hogy a parlamenti ellenzék 3000 módosító javaslattal szabotálja a túlóratörvény elfogadását.

Forrás: nepszava.hu

рынок недвижимости
дизайн интерьера