A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

borsodchemVegyipari és elektronikai cégek vezetik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a gazdasági társaságok 2016-os adóbevallási adatai alapján elkészített TOP 100-as listát.

A kiadványban – melyet a szerkesztő Észak-Magyarország című napilap mutatott be kedden Miskolcon az adóhatósággal és a megyei ipari és kereskedelmi kamarával közösen – a 100 legnagyobb hozzáadott értékkel, a 100 legnagyobb nettó árbevétellel rendelkező társaság, illetve a 100 legnagyobb foglalkoztató szerepel.

Az árbevételt tekintve a kínai érdekeltségű kazincbarcikai BorsodChem áll az élen 437,5 milliárd forinttal, mögötte a Mol-tulajdonú tiszaújvárosi Mol Petrolkémia Zrt., a korábbi Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) következik csaknem 349 milliárd forinttal. A listán a harmadik az amerikai tulajdonú elektronikai termékek gyártására szakosodott tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. 335,6 milliárd forintos bevétellel.

A kiadványban olvasható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénben az ipari értékesítés 77 százaléka exportból származott, ennek csaknem felét a vegyi anyagok és termékek gyártása, 24 százalékát a járműgyártás, 15 százalékát a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása adta. 

A megyében 2016 végén 26 515 társas vállalkozás szerepelt az adóhatóság nyilvántartása szerint, 1,4 százalékkal, 382 vállalkozással kevesebb az előző évinél.

A KSH adatai alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye hat százalékot némileg meghaladó lakossági és foglalkoztatási arányával az elmúlt évben 619 milliárd forint bruttó hazai terméket (GDP-t) állított elő, ez az országos érték 4,8 százalékát teszi ki, 0,3 százalékkal többet, mint a megelőző évben.

Az újság tizennyolc évvel ezelőtt állította össze először a megyei TOP 100-as listát, amely akkor még "önkéntes bevalláson" alapult, 2006-tól már az adóhatósággal és a megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen készítik el a rangsort az adóhatósághoz beérkezett bevallási adatokra támaszkodva, a kamara szakembereinek gyakorlati tapasztalataira is építve.

рынок недвижимости
дизайн интерьера