A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

karacsony illKérdezem őszinte naivitással: hogyan tud elszámolni lelkiismeretével az az ember, aki számára ismeretlen fogalom a közös ünneplés, a méltóságteljes áhítat? Hogyan tudja az adventi lelki felkészülést összehangolni embertársai gyalázásával?

Az ember életét végigkísérik azok az emlékek, melyeket a gyermekkorban megélt karácsonyok jelentenek számára. A pici falu apró házaiban pislákoló petróleumlámpa, a fenyőfa gyantás-erdei illata, rajta az ezüstpapírba csomagolt dió, a pirosló alma, a fa alatti kicsi Betlehem. A várakozás, hogy mikor szólal meg a vékony hangú csengettyű, mely az ajándékok megérkezését jelenti a gyermek számára. Az öröm, melyet a régóta vágyott meséskönyv, vagy a lemezből készült kisautó megtalálása hozott. De a legmélyebb emlék a közös együttlétek boldogsága mindazokkal, akik fontosak voltak.

Vissza gondolva a több, mint fél évszázaddal ezelőtti karácsonyokra, nem a szegénység, a nélkülözés jut az eszembe. Az ünnepi értékelésben sem az anyagiak jelentik az összehasonlítás alapját. Más lett a fontos az emberi kapcsolatokban még ilyenkor, a keresztény világ legbensőségesebb ünnepének közeledtén is. Akik megélték a XX. század változatos, nagyon sok áldozatot követelő időszakát, azok tudják igazán értékelni a mindennapok békéjét, a nyugodt, félelem-mentes életet. Ezért tartom nem egyszerűen felelőtlennek, hanem bűnösnek mindazokat, akik az emberek közötti békétlenséget szítják, akiknek gyűlölet ül a szívében embertársai iránt, akik számára magyar a magyarnak ellensége, megsemmisítendő vetélytársa.

Kérdezem őszinte naivitással: hogyan tud elszámolni lelkiismeretével az az ember, aki számára ismeretlen fogalom a közös ünneplés, a méltóságteljes áhítat? Hogyan tudja az adventi lelki felkészülést összehangolni embertársai gyalázásával? Reménykedem, hogy egyre többen leszünk – és nem csak Karácsony táján, – akik többre tartják a szeretetet, az emberi értékek megbecsülését, elismerését, mint az anyagi javakat, a politikai előnyöket. Mert higgyük el: az igazi veszély napjainkban a lelki szegénység, sivárság! Ilyenkor, Karácsony táján is.

Áldott, szeretetben megélt Karácsonyt, és jó egészségben, békességben gazdag boldog új évet kívánok minden EMBERNEK!

Lukács András

a megyei közgyűlés MSZP frakcióvezetője