A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

orszaghazJaniczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere korábban már világossá tette, hogy – bár a párt országos listájáról bejutott a parlamentbe – nem szeretne országgyűlési képviselő lenni.

A Népszava kérdésére közölte: a mandátumát átveszi, és városa érdekében lehetőség szerint fel is szólal majd a parlamentben. Mandátumát harminc napja lesz visszaadni.

Vona Gábor, amikor bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, azt is jelezte, hogy nem veszi át listáról szerzett mandátumát. Ennek azért van jelentősége, mert ilyen esetben automatikus „ugrik” egyet a lista, és a következő jelölt (Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke) jut a parlamentbe. Ha Janiczak Dávid előbb átveszi, és csak utána mond le mandátumáról, akkor a párt elnöksége dönt a képviselői hely sorsáról – tájékoztatta a Népszavát Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

Ebből még várhatók viták. A Népszava értesülései szerint Szávay István, a párt parlamenti képviselője a nemrég tartott választmányi ülésen szóvá tette, hogy nemcsak Vona, hanem Janiczak megüresedett helyét is a listán soron következő jelölttel kellene betölteni (így Potocskáné Kőrösi Anita siófoki alpolgármester kapna parlamenti mandátumot).

Szávay megerősítette mindezt, hangsúlyozva, hogy ez nem személyi, hanem elvi kérdés. Hiszen másfél hónappal ezelőtt az elnökség előterjesztése nyomán a választmány jóváhagyta az országos listát, nem tartja indokoltnak, hogy végül mégis egy szűkebb kör, az elnökség hozzon döntést.

A májusban esedékes tisztújító kongresszus előtt egyre inkább valószínűnek tűnik, hogy Sneider Tamás lesz a Jobbik új elnöke. A Népszavának nyilatkozó Sneider érzékeltette, hogy kész vállalni az elnökjelöltséget. Rajta kívül még Toroczkai László ásotthalmi polgármester, a Jobbik alelnökének neve forgott, de ma már mintha ő se számolna azzal, hogy Vona Gábor utóda lehet. Pénteki Facebook-bejegyzésében legalábbis Toroczkai ezt írta: ha azt látom, a „közösség nem azt szeretné, hogy a jövőben én vezessem a Jobbikot, nagyon könnyen félreállok”.

Toroczkai László rosszul mérte fel a helyzetet, és nagy hibát követett el, amikor a választás után nyilvánosan nekitámadt Vona Gábornak – indokolta név nélkül nyilatkozva több jobbikos politikus is, miért gondolja, hogy Toroczkainak nincs esélye a pártelnöki posztra. Egyikük állította: lehet, hogy bőrfejű múltja miatt a külvilág nehezen hiszi el, de Sneider Tamás kifejezetten a Vona-féle vonalat képviseli és egyértelműen a néppártosodás mellett áll.

Kézenfekvő választás lehetett volna Volner János eddigi frakcióvezető is, de többek egybehangzó állítása szerint ő nem akarja elvállalni az elnöki tisztséget. Pedig pár éve még olyan találgatások jelentek meg róla a sajtóban, hogy Vona helyére tör. Volner Jánost nem sikerült megszólaltatnunk.

A már említett Szávay István is kapott megkereséseket, a Népszavának azonban azt mondta: „elsősorban nem az elnöki tisztségben gondolkodom, Sneider Tamást megfelelő jelöltnek tartom”. Egyéb ambícióiról nem akart beszélni. Szávay alelnöke volt a Jobbiknak, majd azok közé tartozott, akiket Vona Gábor 2016 tavaszán arra kért, lépjenek hátra és az akkori tisztújításon ne pályázzanak az elnökségi tagságra (különben megvétózza az indulásukat).

Elfogadtam a döntést, nem hangoztattam a kritikáimat, semmilyen személyes sértődöttség nincs bennem – jegyezte meg Szávay István. A legfontosabbnak most a választási eredmény átbeszélését és értékelését tekinti. Szerinte módosítani kell a párt működésén, szélesebb alapokra kell helyezni a döntéshozatalt, jobban figyelni a munkatársakra és a tagságra.

A néppártosodás eredményeit nem lehet elvitatni, és a jobbikosok túlnyomó többsége is úgy gondolja, hogy erről az útról nem szabad visszafordulni – közölte Szávay István. Bizonyos korrekció ugyanakkor szükséges a párt irányvonalban. A néppártosodásnak is voltak vadhajtásai – állapította meg konkrét esetek felidézése nélkül. Szávay szerint a „nemzeti karakter” erősítése mellett a „baloldal irányába tett túlkapásokat” is meg kell szüntetni, de a hangsúly mindenképpen a néppártosodáson van.