A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

569746.jpgAz egészségügy katasztrofális állapotát senkinek sem kell bemutatni. Leginkább ezt az Északkelet-Magyarországon élők tudják, ugyanis egy Európai Uniós felmérés szerint az Északkelet- Magyarországi régió az utolsó előtti helyet foglalja el. Ezen a ragsoroláson egyre csak csúsznak le a magyarországi régiók; már nincs hova…

Hiányzik az orvos, hiányzik a nővér, a kormány mégis hallgat. Miért? címmel mondott parlamenti beszédet dr Varga László az MSZP országgyűlési képviselője.

Az orvosképzés minden országban, így Magyarországon is a drága képzési formák közé tartozik, ez az orvoselvándorlás egyik mozgatórugója, magyarán, hogy más országok jó anyagi körülmények ígéretével, az ottani feltételek jobb mivoltával csábítják el az egyébként jól végzett magyar orvosokat.

Egyes adatok szerint Szlovákiában pl. kétszer, Ausztriában és az Egyesült Királyságban háromszor, Németországban ötször annyit, Hollandiában és Belgiumban akár kilencszer annyit kereshetnek az orvosaink. És hát ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy nemrég Romániában egy átfogó bérrendezés történt.

Az anyagiak mellett nyilván óriási probléma az orvosok számára kiszámíthatatlan munkarend, a megfelelő feltételek hiánya, nyilván azokban az országokban, amik számukra a célországok, nem fordulhatna elő az sem, ami például nemrég a Honvéd Kórházban, hogy elvették a túlórapénzt az orvosoktól.

Nagy az orvoshiány Nógrád megyében, és az ajkai kórházból nemrég érkezett a hír, hogy az összes aneszteziológus felmondott. Egy szemész nem tud adott esetben ellátni egy sürgősségi betegellátás kapcsán funkciót egy osztályon, a neurológus nem jöhet a patológus helyére, és a rezidenseket sem lehet felügyelet nélkül hagyni, nem viselhetik ők mindig az ellátás összes felelősségét, mint ahogy az a Honvéd Kórházban történik.

A komoly orvoshiány nyilván nagyon negatívan befolyásolja az egészségügyi intézményrendszer állapotát. Nem csoda tehát, hogy olyan jelenségeket hallunk az elmúlt hónapokban, hogy például Miskolcon, amikor az egyik bank a jelzálogjogát érvényesítette egy sugárterápiás gép kapcsán, nem is tudott működni, nem tudta szolgálni a Miskolc és környékbeli betegeket.

A diósgyőri városrészben fokozatosan ilyen körülmények között építik le az ellátást, megfigyelhettük ezt minden szintjén az ellátásnak, és gyakorlatilag a Diósgyőri Kórház felszámolása kapcsán is. Először a Diósgyőri Kórházat zárták be fokozatosan, végül az ott helyet foglaló Vasgyári SZTK-t is bezárták.

Ózd térségben hiányzik a legtöbb orvos, kiemelve a háziorvosokat. Zemplén térségében a rossz utak miatt akár 30percet is várni kell, mire kiérkezik az esetkocsi. A falvakban megoldatlan az ellátás.

Lemondott az egészségügyi államtitkár. Nem rég meghalt egy Ember. Hány áldozatra van még szükség, hogy észrevegyék mi történik az országban?