A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

disznóvágásA Tények információ szerint a sertéspestis miatt klinikai vizsgálatot is végeznek a hatóságok, ami miatt Borsodban veszélyben vannak a disznóvágások.Veszélyben vannak az idei téli disznóvágások, mert terjed Borsodban az afrikai sertéspestis, 50 borsodi település érintett – írja a Tények nyomán az nlcafe.hu.

 

Egy vaddisznóban mutatták ki a fertőzést, de már a házisertésekre is kiterjesztettek bizonyos korlátozásokat. A sertéstartóknak naplót kell vezetniük az állatlétszám változásról, és a vágáshoz külön engedély és mintavétel kell, ami a gazdák szerint nagyon megnehezíti a dolgukat. Az állatok megbetegedéséről, elhullásáról azonnal értesíteniük kell a hatósági állatorvost.

A Tények információi szerint klinikai vizsgálatot is végeznek a hatóságok, ami miatt veszélyben vannak a disznóvágások. Aki otthon szeretne tort tartani, azt is be kell jelenteni. Azokat a sertéseket, amelyektől mintákat vesznek, felbilétázzák. Ezek azonban rendre eltűnnek, mert az állatok leszedik egymásról. Az is nehézséget okoz egyes gazdák szerint, hogy a sertésektől vett minták laborvizsgálata nagyon sokáig húzódik el, emiatt csúsznak a szállítások is.

Forrás: sztarklikk.hu