A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

gyur nandor 2017 1009A szocialista politikus szerint az elmúlt hét év során jelentősen romlottak a tisztes munka feltételei Magyarországon.

Meddig tart még az az állapot, amikor tisztességtelen munkafeltételek és embertelen munkakörülmények között kell dolgoznia sok százezer embernek Magyarországon? – tette fel a kérdést napirend előtt, később a kérdések között is Gúr Nándor az Országgyűlésben hétfőn, annak apropóján, hogy október 7-én volt a Tisztes Munka Világnapja. A szocialista politikus hangoztatta: a tisztességes és méltányos munkához való jog alapvetés, ezért megengedhetetlen a fekete foglalkoztatás, vagy az, hogy éhbérért, kiszolgáltatva dolgoztassanak embereket ebben az országban. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hét évben jelentősen romlottak Magyarországon a munkakörülmények, elég csak a munkahelyi balesetek számának alakulását figyelembe venni. 2011 és 2017 között ugyanis a munkabalesetek aránya több 30 százalékkal nőtt. Mindez különösen szomorú annak fényében, hogy 2002 és 2011 között az esetek száma viszont 40 százalékkal csökkent.

A munkát – hangsúlyozta – méltányosan kell díjazni. A közfoglalkoztatottak például 2010-ig megkapták az akkori minimálbért, ami 60 ezer forint feletti összeget jelentett. Jött viszont a Fidesz-kormány, s bevezette a közmunkás minimálbért, ami a minimálbérnél jóval alacsonyabb összeg. Ez az a hírhedté vált 47 ezer forint, ami még ma is csak 54 ezer. De a közfoglalkoztatás rendszerében a diplomások munkáját is nevetséges szinten díjazzák, ők 71 ezer forintot keresnek. A minimálbéreseket öt éven keresztül – mint fogalmazott – „meglopta” a kormányzat, hiszen a fizetésük vásárlóerő-értéke csökkent.

A dolgozók 70 százaléka a medián átlagkereset alatt keres, s nyílik az olló a legkevesebbet és a legtöbbet keresők között is. A dolgozó emberek több mint fele nem kap annyi fizetést, hogy biztosíthassa magának és családjának a tisztes megélhetést: az egy főre eső jövedelem mértéke nem éri el a létminimumot. Az elmúlt hét év során korlátozták a sztrájkjogot, a szólásszabadságot, nincs esélyegyenlőség. Megszüntették az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a munkavállalók számára hátrányos módon írták át a Munka törvénykönyvét. A közszférában 8 éve változatlan az illetményalap, ilyesmire még sohasem volt példa. Szerinte a kormányzat mai szereplői számára a fentiek nem is fontosak, csak a haszonszerzés, a lopás. „Csak az emberek nem számítanak” – utalt arra, szerinte mi a jelenlegi kormányzati filozófia. Hangoztatta, „szemérmetlen aljasság” az, amit az elmúlt hét év során ezen a területen művelt a kormányzat. Szerinte a helyzeten csak egy kormányváltással lehet javítani, mégpedig olyan kormányváltással, amelyet a jelenlegi demokratikus ellenzék hajt végre.