A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

simicsko istvan eloadasA kínai szocialista párt főtitkára mikor lesz a miskolci egyetem díszdoktora? – hangzott el egy hallgatói kérdés a honvédelmi miniszter miskolci előadásán, amin erősen ajánlott volt a részvétel.

– A hármas előadóban Torma András még sosem látott ennyi hallgatót, és a Miskolci Egyetem számára nagy megtiszteltetés, hogy ennyien érdeklődnek a katonai élet iránt – vezette be sajátos egyes szám harmadik személyben Simicskó István honvédelmi miniszter hétfői előadását Torma András, az egyetem rektora. Majd továbbra is ebben a stílusban folyatva hozzáfűzte: az előadás ugyan nem Torma Andrásról szól, de azért elmondja, hogy Torma András lövész volt, magukat pedig "nyusziknak" nevezték, akik a győri Rába Vagon és Gépgyár által gyártott "nyuszitaxikkal", azaz páncélozott szállító harcjárművekkel jártak.

A némileg kínos rektori bevezetőre az előadás helyszínéül szolgáló, nagyjából négyszáz fős nagyterem valóban tele lett hallgatókkal, ám eldönthetetlen, hogy ez a miniszteri vizitnek, a témának, vagy valami egészen másnak volt köszönhető. Korábban felröppent ugyanis a hír: az egyetem vezetése kötelezővé tette a részvételt, sőt, a miniszter előadásának idejére oktatási szünetet is elrendeltek, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen.

A helyszínen több hallgatóval is beszéltünk – köztük leendő gépészmérnökökkel, informatikusokkal – akik elmondták, hogy a honvédelmi miniszter előadása kapcsán zavar támadt az egyetemen. Egyikük megmutatott egy, a Neptun-rendszerben kapott üzenetet, amelyben Jakab Nóra oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettes arról értesítette: az előadás idejére oktatási szünetet rendel el, s kérte, hogy ha a hallgatónak a fenti időpontban órája lenne, úgy annak időtartama alatt a miniszter előadásán vegyen részt. Azt is kérte, hogy a hallgatói létszám nyomon követése érdekében regisztráljanak egy megadott e-mail címen. Később érkezett egy másik levél ugyancsak a rektorhelyettestől, amelyben közli: tudomására jutott, hogy egy általa "jelenleg ismeretlen személy" minden hallgatónak kör-emailt küldött a nevében, amellyel bűncselekményt követett el. Az abban foglaltak félrevezető, rosszindulatú adatok, ezért kérte, hogy azt ne vegyék figyelembe. Ugyanakkor azt is kérte a hallgatóktól, hogy az ügyben egy általa korábban kiküldött levélben foglaltaknak megfelelően járjanak el – ilyen levelet azonban, legalábbis a hamisítványnak nevezetten kívül, a Népszava által megkérdezett hallgatók egyike sem kapott.

A lap munkatársa kereste Jakab Nórát, s azt kérdezte, tett-e lépéseket azért, hogy kiderüljön, ki küldte az állítólagos kamu levelet, de mindeddig nem válaszolt.

Az oktatók – noha a Népszava többeket is megpróbált szóra bírni – nem akartak nyilatkozni az ügyben. A büfében azonban a lap munkatársa elcsípett egy beszélgetést két tanár között. Egyikük arról panaszkodott: ő egy hallgatójától tudta meg, hogy hétfőn délben nem kell órát tartania, mert mindenki a Simicskó-előadáson lesz, vagy legalábbis erre hivatkozva hiányzik az óráról. Közölte: elvárt volna legalább egy írásos üzenetet az egyetem vezetéstől ezzel kapcsolatban.

A honvédelmi miniszter egyébként megköszönte az ellenzéki politikusoknak és újságíróknak, hogy "ekkora felhajtást csaptak az előadása körül", s hozzátette: természetesen nem volt kötelező a részvétel, mint ahogyan a sorkatonai szolgálat sem az. Majd arra biztatta a jelenlévőket, hogy vállaljanak részt a haza védelmében, mert ez az egyetlen, igazi, nagy, közös nemzeti ügy, s azt is kérte: ne csukják be a szemüket, ne tegyenek úgy, mintha a biztonság örök lenne. Később a hallgatók is tehettek fel kérdéseket. Az egyik kérdező azt firtatta, most akkor valóban kötelező volt-e a részvétel, illetve, hogy az egyetem vezetése a kínaiktól tanulja-e a "kötelezővé tevés" módszertanát, s vajon ennek jegyében a kínai szocialista párt főtitkára mikor lesz a miskolci egyetem díszdoktora? Torma András erre azt válaszolta, hogy a rektor ajtaja nyitva áll e kérdés megvitatására, sőt, még kávéra is meghívja a kérdezőt, de ez most nem tartozik erre a fórumra.

(Fotó: Honvédelmi Minisztérium/Dévényi Veronika)