A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

debreczeniÖn egyszer már kiszállt a politikából. Miért szállt be újra? És hogy lett jobboldaliból baloldali?
Valóban részt vettem annak idején a demokratikus rendszerváltozásban, alapító tagja voltam az első ellenzéki pártnak, az MDF-nek, mely életem első pártja volt. Képviselő lettem 1989-ben, majd 90-ben is. Sose éreztem magam igazán se jobb- se baloldalinak, mindig konzervatív liberálisnak vallottam és vallom magam. Liberálisként kerültem szembe annak idején Csurkával, ami az MDF-ből és a politikából való távozásomhoz vezetett. Politikai közíróként maradtam közéletben, a nézeteim sosem változtak, minden cikkemet, könyvemet vállalom ma is.

1994 és 96 között Orbán pártonkívüli tanácsadója voltam, abban a rövid időszakban, amikor ő épp „átutazott” a konzervatív liberális politikai mezőn. Amikor tovább ment jobbra, elköszöntem tőle. 2002-től pedig, amikor a veresége után szembefordult a parlamentáris demokráciával, egyre élesebben fordultam vele szembe én is. Egykori MDF-es barátaim Orbánhoz maradtak hűek, én önmagamhoz. Elégtétel számomra, hogy ma már ők is – Bod Péter Ákostól Elek Istvánon át Jeszenszky Gézáig szintén szembefordultak vele. Késtek ezzel vagy tizenöt évet, de jobb későn, mint soha.

No de Antalltól eljutni Gyurcsányig?
Ez valóban nagy távolságnak tűnik, nem is volt könnyű megtennem, de 2004-től Gyurcsányban ismertem meg azt a politikust, aki képes lehet Orbánt megállítani. Ez 2006-ban sikerült is neki – aztán persze tudjuk, mi történt, de én hűséges vagyok ahhoz, aki önmagához hű marad. Egyébként pedig Antall is, Gyurcsány is a parlamentáris demokrácia elkötelezett híve, mindkettő liberális alapon. És 2003 óta szerintem nem a bal- és a jobboldal között húzódik Magyarországon a politikai törésvonal, hanem a parlamentáris demokrácia hívei és ellenfelei között. Antall és Gyurcsány tehát egy oldalon található.

És hogy került Miskolcra? Miért épp itt jelölte önt a DK?
Mert miskolci vagyok. 11 éve élek a városban a családommal, de már jóval korábban, 1994-ben a Miskolci Egyetem oktatója lettem, a városhoz való kötődésem tehát immár negyedszázados.

És komolyan hisz abban, hogy nyerhet abban a kerületben, ahol két ciklus óta Csöbör Katalin a fideszes képviselő, ráadásul 2014-ben már a jobbikos jelölt végzett a második helyen.
A legkomolyabban hiszem, hogy Csöbör most megverhető. Ehhez hit sem kell, csak érzékelni a megváltozott politikai klímát. Január óta botrány botrányt követ a Fidesz körül, egyre több embernek nyílik ki a szeme, hogy Orbán, a családja és a haverjai módszeresen fosztogatják az országot, kormányzás helyett rabolnak. És e tekintetben a helyi fideszes képviselőasszony sem makulátlan. Annak idején a sajtó beszámolt a család érdekkörébe került trafikokról, a jogtalanul fölvett költségtérítésekről, ma pedig a helyi sportkör tao-pénzekkel való gyanús ügyleteitől hangos Alsózsolca, Csöbör szűkebb pátriája, ahol az egyik fia a sportkör elnöke, a másik az alelnöke. Négy éve se Miskolcon nyert, valójában a környező öt településen: Alsó- és Felsőzsolcán, Arnóton, Sajókeresztúron és Szirmabesenyőn billent el felé a mérleg. Hát most lefelé fog billenni.

De mi van, ha a csalódott emberek nem a baloldalra, hanem a Jobbikra szavaznak? A különféle esélylatolgató honlapok inkább a jobbikos jelölt győzelmét ígérik.
Kár lenne tagadni, a Jobbik erős Borsodban. De erős a baloldal is, a másik miskolci körzetet négy éve az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje, Varga László nyerte meg, aki most is esélyes. De esélyes vagyok én is, hiszen az MSZP és a Párbeszéd is támogat, s ha a baloldal és általában a demokraták nem lesznek kishitűek, akkor szintén nyerhetek. Tudom, hogy vannak, akik latolgatják a Jobbikra való átszavazást, mert ettől remélik a sikert. A nemrég még szélsőséges párt valóban mérséklődött az elmúlt időszakban, és csakugyan a Fidesz elszánt ellenfelének tűnik. De ha valóban az, akkor miért nem hajlandó egyetlen jelöltjét sem visszaléptetni sehol az országban? Ott se, főleg Budapesten, ahol semmi esélyük sincs nyerni, legföljebb megakadályozni a baloldal győzelmét? Ez megkérdőjelezi, hogy valóban a Fidesz bukását akarják országosan, nem pedig csak a sok töredékszavazatot, a saját frakciójuk növelését. Aki a választásokon elzárkózik minden együttműködéstől, az hogy működik majd együtt az Orbán-rezsim lebontásában a többi párttal? A közös kormányzásról már nem is beszélve. Mert az komolytalan, hogy húsz százalék alatti támogatással nyerhetnek és egyedül fognak kormányozni. Láttunk már ilyet: 1998 előtt Orbán és Torgyán épp úgy tagadták bármiféle együttműködés lehetőségét, mint most Orbán és Vona...

Miskolcon azonban mégiscsak erősebbnek tűnik a Jobbik, ha például az utcai plakátokat, óriás posztereket nézzük.
Hát ez az! Aki mindenütt fönnhagyja a jelöltjét, az súlyos százmilliókkal több állami támogatást kap. És akkor még nem is beszéltünk Simicska – előző fideszes ciklusban rablott – milliárdjairól, amelyek nyilvánvalóan ott vannak a Jobbik mögött. Plusz a médiája a köztéri plakáthelyektől a Hírtévéig és a Magyar Nemzetig. Biztos, hogy Simicskát is újra helyzetbe kell hozni a Jobbikkal együtt? Mert naivak azért ne legyünk. Tudom, sokan mondják, okos emberek, hogy Churchill is összefogott Sztálinnal a veszélyesebb ellenséggel szemben annak idején. No de ugye, akkor nem az történt, hogy Sztálin elutasított minden tárgyalást, minden együttműködést? Ugye, nem mondta, hogy nincs szüksége a brit és az amerikai segítségre, mert ő egyedül is legyőzi Hitlert? Mert Vonáék most ezt teszik. Tisztelem a demokraták győzni akarását, de a politikában nem árt tovább látni az orrunknál. A győzelem pedig nem a plakátok, hanem a szavazatok számán múlik. Ha a baloldaliak, a demokraták nem válnak balekká, és rám voksolnak, akkor én nyerek. Igenis rajtuk múlik, rajtunk múlik a dolog. És én abban bízom, hogy nem játsszuk el a mostani esélyt.

рынок недвижимости
дизайн интерьера