A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

sportcsarnokA működéssel és vagyongazdálkodással kapcsolatos döntések szerepeltek a miskolci közgyűlés napirendjén – számolt be róla a Borsod Online.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön megtartott szeptemberi rendes ülésén életre hívta a Miskolc Sport Nonprofit Kft.-t, amely a jövőben az utánpótlás-neveléstől a professzionális versenysportig megfelelő sportolási lehetőséget biztosít majd a miskolciaknak a város sportban érdekelt egyesületeit, intézményeit összefogva. A társaság ügyvezetője Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri megbízott lesz.

A polgármesteri megbízott közgyűlési hozzászólásában beszélt arról, hogy szeretnék bevonni a jövőben a város tömeg- és versenysportjának új helyszíneként a Ferenczi szakközépiskola félbemaradt tornacsarnokát.

A város önkormányzata a közeljövőben szeretné folytatni a 2010-ben leállt beruházást és egy multifunkcionális csarnokot kialakítani, amely napközben képes lesz a környező iskolák testnevelésóra és egyéb iskolai sport igényeit kielégíteni, délután pedig – multifunkcionális mivoltában – a csapatsportok egész sorának – a kézilabdától kezdve a röplabdán át a kosárlabdáig – rendelke­zésére áll.

„Ezáltal ez az új multifunkcionális csarnok a város második sportcsarnoka lesz. Mindent összevetve ez egy hiánypótló beruházás” – vélekedett a polgármesteri biztos. Elmondta azt is, hogy olyan funkciói – például szauna és fallabdapálya – is lesznek a létesítménynek, amellyel elérhető, hogy hosszú távon önfenntartó legyen a komplexum.

Az akkori Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új tornacsarnokának építése 2008-ban kezdődött el az akkor „divatos” PPP (public-private partnership) beruházás keretében. A PPP a közszolgáltatás biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A közszereplő vagy a felhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén (akár 20-25 év múlva) a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át. A Ferenczi tornacsarnok esetében azonban nem sikerült végigvinni a konstrukciót, a vállalkozó csődbe ment és olyan 60 százalékos készültségi állapotban a tornacsarnok építése 2010-ben leállt, és azóta a félkész épület állapota csak tovább romlott.

A város sportjával kapcsolatos téma volt a továbbiakban még az is, hogy a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy kérje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a MVSC sporttelep ingyenes vagyonkezelésbe adását. A sporttelepet jelenleg a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezeli, de ha Miskolc tulajdona lenne, akkor nagyobb lehetőség lenne a további rekonstrukcióra, fejlesztésre. Mint ismert, a labdarúgópálya immár a kornak megfelelő állapotban várja a sportág kedvelőit, de a főépület rekonstrukcióját folytatni kellene, és szó van egy műfüves labdarúgópálya kialakításáról is.

Forrás: Borsod24