A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

hajléktalanA városban a legutóbbi felmérések szerint, a nyilvántartásba vett hajléktalanok száma 751 fő, mondta az Átlátszónak Csehely Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának regionális ügyvezetője.

Szerinte ez nem kiugróan magas szám, Nyíregyházán, Debrecenben is nagyjából ennyien élnek az utcán, vagy a hajléktalanszállókon.

Csehely Tamás szerint Miskolcon is megtörtént a rendszerváltás hajléktalan-kérdésben. A hajdani nagyipar összeomlása, és az ezekhez tartozó munkásszállók megszűnése után utcára került emberek helyett ma már egyre több a fiatal szenvedélybeteg az utcákon, és ez más módszereket, megközelítést kíván a segítőktől is.

A törvény életbe lépése előtt a máltaiak utcai munkatársai minden miskolci hajléktalannak elmondták, hogy mi várható, ezért nem volt szükség a rendőrség és a bíróság fellépésére.

Hajléktalanszálló-helyekből azonban hiány van Miskolcon Csehely Tamás szerint. 450 embert tudnak fogadni a miskolci civilek a városban. Persze ha muszáj, akkor mindenkit átmenetileg be tudnak fogadni, de szerinte szükség volna újabb ágyakra, intézményekre, lakhatási programokra.

Sötétebb képet fest Csikós Mariann. Ő szervezeteken kívül, önkéntesként próbál segíteni az utcán élőkön. Óriási a zsúfoltság a miskolci hajléktalanszállókon, szinte mindenhol rosszak a körülmények, és nem egyértelműek a szabályok sem, állítja. Csak a máltaiaknál kapnak írásos határozatot a szálláshelyekről kitiltottak.

Az aktivista egy alkalommal levelet írt az egyik szálláshelyet üzemeltető miskolci civil szervezetnek, hogy küldjék el neki, milyen szabályok érvényesek a szállón a hajléktalanokra, de “nem kereste” jelzéssel jött vissza a levele az intézménytől.

“A törvény életbe lépése előtt minden miskolci utcán élőt azzal bocsájtottam útjára, hogy ha jönnek a rendőrök, akkor mondják azt, hogy nem mennek a szállóra, vigyék őket a fogdába egyenesen” – mondja Csikós Mariann. Szerintem a rendőröknek semmi kedvük nem volt autókat, helyiségeket fertőtleníteni, takarítani egy-egy ilyen beszállítás után, ráadásul, alighanem az országos szigor hírére, tényleg eltűnőben vannak a közterületi hajléktalanok Miskolcról mostanában – ezt tudósítónk személyes tapasztalatai is alátámasztják.

Forrás: eszakhirnok.com