A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

ifihaz molinokA Magyar Szolidaritás Mozgalom támogatja a miskolci Ifjúsági Ház tervezett bezárása elleni tiltakozó akciót. 

A Mozgalom közleménye szerint az 1991 óta kiválóan működő Ifiház a borsodi megyeszékhely legfontosabb – a megye határain túl is kisugárzó hatású – kulturális központja, amelyen belül több mint ötven, a művészet területeit képviselő csoport kapott otthont, s számos igényes és szórakoztató program mellett esetenként országos és nemzetközi fesztiváloknak is helyszínéül szolgál.

„Évente negyvenezer miskolci látogatja az intézmény, a benne működő klubok, szakkörök, csoportok rendezvényeit. Egy helyi társadalom csak akkor lehet erős, ha a saját hagyományokra épülő és folyamatosan megújuló kulturális teljesítmények eredményeihez és értékeihez való hozzáférés a közösség tagjai számára biztosított. Hiszen a kultúra az a megújuló és megtartó erő, amely a közös élményeken, a közösen megélt és értelmezett tapasztalásokon keresztül fejti ki hatását. Az tartozik egy közösséghez, aki annak kultúrájában önmagára ismer. E tekintetben Miskolcon az Ifjúsági Ház kiemelkedő és pótolhatatlan szerepet játszik” – olvasható a szervezet közleményében.

Leszögezik: amennyiben a fideszes városvezetés felszámolja ezt a kulturális teret, azzal együtt a miskolciak közös hagyományaiból eredő közös kulturális értékeit is megpróbálja eltörölni, pedig egy magára valamit adó város jövőjének tervezése a múlt értékeinek megőrzésével kezdődik.

„Ahogy az országban mindenhol, Miskolcon is olyan városi kultúrpolitikára lenne szükség, amely ösztönzi – nem ellehetetleníti – a kulturális közösségek kialakulását, működését, hozzájárulva ezzel a kulturális javakhoz való hozzáférés lehetőségeinek bővítéséhez és a kreatív, összetartó társadalom kialakulásához. Mindazonáltal tudjuk, hogy a Fidesz „kultúrpolitikája” képtelen olyan fogalmakkal mit kezdeni, mint a kulturális demokrácia, vagy a kreatív, sokszínű társadalom” – írja a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Aláírásgyűjtésbe kezdett az MSZP

 

Mint arról az eszon.hu többször is beszámolt, Miskolc önkormányzatának fideszes többségű közgyűlése júniusban döntött arról, hogy elköltözteti jelenlegi helyéről a város ikonikus intézményét, az Ifjúsági Házat. Eredetileg szeptember 1-jén kellett volna az intézménynek kiköltöznie az épületből, de a határidőt meghosszabbították november 1-jéig.

Az MSZP már a döntés előtt bejelentette: inkább fejleszteni kellene az Ifiházat, nem pedig szétverni. A párt érvelése szerint más ingatlanban is el lehetne helyezni a rendészetet, például a volt kereskedelmi szakiskola Csengey utcában található egykori épületében. Azzal ugyanis – mint azt július elején közölték – a várost hetedik éve vezető Fidesz képtelen volt bármit is kezdeni, az épület lassan teljesen az enyészeté lesz.

Az Ifiház megmaradásáért a szocialisták júliusban aláírásgyűjtési akciót indítottak, ami még most is tart. Időközben több párt is csatlakozott a demonstrációhoz: az Együtt, az LMP, a DK és a Párbeszéd aktivistái, politikusai is gyűjtenek, remélve, jobb belátásra téríthető a városirányítás.

A fideszes vezetés azonban folyamatosan azzal érvel, hogy azért kell az Ifiház épülete a rendészetnek, mert szerintük onnan lehet ellátni a legjobban a rendészeti ügyeket, stratégiai szempontból jó helyen van, ráadásul optikai kábelen keresztül lehet az adatforgalmat intézni. Bármilyen más ingatlan merült is fel, mint a rendészet lehetséges helyszíne, a válasz (ha volt) mindig úgy hangzott, hogy ott nincs kiépítve az optikai kábel, a szóba került ingatlan azért nem jó. De ki tudja azt ellenőrizni, valóban nincs-e ott optikai kábel? S egy Miskolc méretű nagyvárosnak pont egy optikai kábel kiépítése okoz gondot?

Ráadásul sokáig nem is mondtak semmit arról, hová költözhetne az Ifiház. A Miskolci Illés Klub néhány héttel ezelőtt nyílt levelet intézett a városvezetéshez, aggódtak a működésük miatt, erre viszont már reagáltak a fideszesek: azt mondták, a klub még egy évig maradhat az épületben, de a nagytermet nem használhatják (ott a rendészet lesz), az előtérben kell a klubfoglalkozásokat megtartani. Rajtuk kívül azonban több szakkör, s más klubok is működnek az intézményben, ezek sorsáról semmit sem lehet tudni.

Hiszi a piszi: 15 millió nincs, de 300 millió lesz

 

Még úgy sem, hogy a városvezetés a múlt héten pénteken közölte: kulturális központot hoznak létre a Csengey utcai épületben. Az új intézményben tanulhatnak majd táncot és zenét a gyerekek. Az épület „főbérlője” a MSZC Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziuma lesz, mely képzési kínálatát táncművészettel bővítheti. A központ épülete úgynevezett kulturális inkubátorházként működhet, befogadóintézményként. Ide költözhet az Ifiház is, és ez az ingatlan adhat otthont a különböző kulturális műhelyeknek és szervezeteknek is. Itt próbálhat például az Illés Klub, de használhatják majd az épületet a néptáncosok is.

Jelenleg azonban rendkívül rossz állapotban van az épület, hiszen több mint egy évtizede üresen áll, és szinte mindent ki kell benne cserélni. Rekonstrukciója minimum 250-300 millió forintba kerülhet, ez három forrásból adódna össze: a városvezetés számít kormányzati és uniós forrásra, de a város is hozzátenne a költségekhez. Nyilván rekonstrukciós tervek még nincsenek, pénz sincs, erősen kétséges, lesz-e belőle egyáltalán valami. Jövő szeptemberi indulásról beszélt pénteken Kiss János alpolgármester, de ehhez igen nagy csoda kellene: a diósgyőri strandot is bezárták egy szezonra – azóta már a negyedik szezonon is túl vagyunk, s még mindig zárva van. Tavaly például azzal érveltek: azért nem nyitott ki a strand, mert 15 millió forint kellene a rendbetételére, ám erre Miskolcnak nincs pénze.

Mindenesetre az aláírásgyűjtési akció tart, de lesz demonstráció is: a szervezők a múlt héten kedden jelentették be, hogy szeptember 1-jén 17 órától szalagkötési akciót tartanak az Ifiház előtt. Kértek mindenkit: akinek fontos az intézmény, menjen el a rendezvényre, kössön ő is egy kék szalagot az Ifiház kerítésére.