A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

orszaghazMiért kell többet fizetniük az embereknek? címmel szólalt fel dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője napirend előtt kedden a parlamentben.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy közeleg, illetve már itt is van a fűtési szezon, s mint ismert, az ezzel járó költségek jelentik a  legnagyobb terhet az embereknek. Az MSZP az elmúlt időszakban több olyan javaslatot is megfogalmazott, amelyek arról szóltak, hogy csökkenteni kellene a családok terheit. Nemrégiben például a Magyar Földgázkereskedő Zrt. jelentős profitjára hívták fel a figyelmet, ami elsősorban a földgáz világpiaci árának jelentős csökkenésével magyarázható. Emiatt csak tavaly több mint 50 milliárd forintos többletet halmozott fel a mamutcég. Akkor 32 százalékos mérséklést javasoltak, ami egy átlagos család életében évi 42 ezer forintos megtakarítást jelenthetne.

A földgázár befolyásolja ugyanakkor az áram és a távhőszolgáltatás árát is. Utóbbi két esetben 10-10 százalékot lehetne csökkenteni. Emlékeztetett arra, hogy míg 2005-ben nagyjából 50 forint volt egy köbméter gáz, akkor ez ma hasonló világpiaci árak mellett mintegy 100 forint. Szerinte itt arról van szó, hogy a földgázkereskedő nyerészkedik az embereken, hiszen jelentős csökkentésre lenne lehetőség, ám ezt nem teszik meg.

De a szocialisták mást is javasoltak. Már négy éve mondják például, hogy a lakossági tűzifa áfáját csökkentsék 5 százalékra, ez leginkább a legnehezebb sorsú emberek számára jelentene jelentős könnyebbséget. Az elmúlt időszakban ugyanis 20-25 százalékkal nőtt a tűzifa ára. Már tavaly is hallani lehetett például ellátási nehézségekről, az erdészetek ugyanis képtelenek voltak kitermelni a megfelelő mennyiséget. Borsod-Abaúj-Zemplénben már idén is volt erre panasz, az embereknek egy-másfél hónappal korábban már meg kellett rendelniük a szükséges mennyiséget, mert nem tudták azt időben kiszállítani nekik.

Felszólalásának szomorú apropóját az is megadja, hogy éppen kedden érkezett a hír a miskolci levegőminőség romlásáról. Ez évek óta vissza-visszatérő jelenség Miskolcon és a Sajó-völgyében. Ezen a területen is fejleszteni kell, korszerűsíteni kell a kazánokat, fűtőberendezéseket.

Megemlítette azt is, hogy Miskolcon 2010 előtt, az MSZP-s városvezetés idején komoly beruházásokat indítottak el a geotermia felhasználása érdekében. Ez az akkori számítások szerint mintegy 40 százalékkal csökkenthette volna a lakossági távhő árát a városban, s elsősorban a panellakásokban élők számára nyújtott volna könnyebbséget. Ez azóta sem történt meg, pedig a mai árakhoz képest is 20 százalékkal lehetne csökkenteni a távhő árát Miskolcon. A kedvezőtlen változás oka, hogy a Fidesz-kormány hivatalba lépése után módosították az árszabályozás rendszert. Mikor csökkenhet a geotermikus hő előállításával termelt távhő ára Miskolcon? – kérdezte.

Minderre Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára „vlaszolt”, de abban sok köszönet nem volt. Jött a rezsicsökkentési sikerpropagandával, például azzal, hogy a szocialisták a tőzsdei gázárakra hivatkoznak, amelyek viszont mindig mozognak. Amikor a kormány a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzéséről beszél, ezeket az ingadozásokat akarja kivédeni – mondta.

Szóval eszerint azért kell többet fizetniük az embereknek a fűtési szezonban, hogy ne fizethessenek kevesebbet.

Hiába, ez egy Fidesz-kormányhoz méltó érvelés.