A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

tokahj22.jpgA szabályozás miatt menekülő feldolgozók miatt akár 30-40 ezer mázsa szőlő is a gazdák nyakán maradhat. A kisbirtokosok szerint a nagyok kiszorítják őket.

Megkongatták vészharangot Tokaj-Hegyalján: a gazdáknak ugyanis tavalyhoz hasonlóan idén is gondot okoz a termés eladása. Van, aki 30-40 ezer mázsányira taksálja azt a mennyiséget, amelyet a borvidéken képtelenek lesznek értékesíteni. – Gyönyörű az idei termés, mennyiségben és minőségben meg is haladja a tavalyit, de mit érünk vele, ha belefulladunk a szőlőbe – panaszkodott egy Sárospatak környéki asszony, akinek egész családja a mezőgazdaságból él. Szavai szerint a tokajinál alacsonyabb besorolású zempléni minőségért alig nyolcvan forintot fizetnek, márpedig ez még a művelési költségeket sem fedezi. Ennél nagyobb gond, hogy több, úgynevezett „alföldi” nagy borfeldolgozó megkezdte a kivonulást a borvidékről, amit ők eddig megvettek, az szintén feleslegben marad.

A kivonulás okait a kistermelők csak találgatják, az egyik nagy felvásárló cég képviselőjétől azonban úgy tudjuk: az egyre szigorodó szabályok miatt szedik többen a sátorfájukat. Korábban például még lehetett mustot „kivinni” a borvidékről, s a belőle készülő bort máshol palackozva tokaji néven forgalomba hozni, most azonban az eredet-védett borok már csak palackban hagyhatják el Tokaj-Hegyalját.

Fideszes urak játszótere lett a történelmi borvidék, nekik az az érdekük, hogy egy-egy kézben összpontosuljanak nagyobb birtokok, a kicsik érdekeire ezért nagy ívben tesznek – mondta egy három hektáron gazdálkodó férfi. Hozzátette: emberi ésszel másként nem lehet lehet felfogni, hogy éppen az utóbbi két évben - amikor bőséges és jó minőségű volt a termés - jelentkeztek a legnagyobb felvásárlási nehézségek. Egyes területeken emiatt az ültetvények ára már csökkent, de ha így folytatódik minden szüret, akkor évről-évre még többen dobják majd be a törölközőt, s az új földesurak még alacsonyabb áron tudnak értékes birtokokhoz jutni. – Itt van az állami tulajdonú Grand Tokaj Kereskedőház: ha a kormány törődne a hegyaljai emberekkel, akkor ez a cég felvásárolná a felesleget. Tavaly ősszel, amikor kitört a nagy balhé, és az embereknek már az értékes aszú is a nyakukon maradt, akkor kinyílt a kereskedőház pénztárcája és végül megvette a plusz szőlőt. Amikor ezt most példaként hoztuk, azt a választ kaptuk: akkor választások előtti időszak volt, most viszont nem – kesergett.

Kistermelők már korábban kérték, hogy az állam ne csak kötelezettségeket rójon a termelőkre, hanem biztosítsa a tokaji szőlő tisztességes felvásárlási feltételeit is, és lehetőleg több évre kössenek szerződést a termelőkkel. Felvetették: határozzanak meg egy védőárat, ami alatt a tokaji borvidéken nem lehet szőlőt felvásárolni, ez igazodjon az évjárat minőségéhez, az állam pedig biztosítson elég pénzt az átvételre – a kérések azonban egyelőre nem találtak nyitott fülekre.

(Forrás: https://nepszava.hu/)