A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

44931877_2133796020192142_8991048244972748800_n.jpg 

Orbán Viktor miniszterelnök úr ritkán jár be a munkahelyére, a parlamentbe, ám nem rég bement. Az MSZP-s országgyűlési képviselő Dr Varga László ezt kihasználva intézett azonnali kérdést Orbán Viktorhoz a BMW gyár kapcsán. A BMW Miskolc helyett Debrecent választotta.

„Önök kormányzásuk első 4 évében leginkább a 2010 előtt megkezdett fejlesztéseket fejezték be, ha éppen nem állították le azokat. Az előző 4 évben pedig tulajdonképpen 1 csomagot ajánlottak Miskolcnak, a miskolciaknak a ’Modern városok’ programot, azonban ezekből egyelőre nem nagyon látszik semmi sem megvalósulni, hihetetlen csúszások vannak. Ilyen helyzetben hideg zuhanyként érte a miskolciakat és a borsodiakat, hogy a háttérben korábban hetek óta hallható hírek ellenére, mégsem Miskolcon, hanem Debrecenben valósulhat meg a BMW új gyára, pedig Miskolcnak sokkal komolyabb műszaki és gépipari hagyományai vannak.

  • Ezért kérdezem miniszterelnök urat megpróbálták-e a BMW-vel folytatott tárgyalások során feltételül szabni, hogyha a beruházást az adó fizetők a következő 4-5 évben akár 30 milliárd forinttal is támogatják, akkor legalább egy olyan térségben valósuljon meg ez a beruházás, amely számára sokkal komolyabb kitörési lehetőséget jelent?
  • Próbálta-e személyes befolyását vagy esetleg Bajorországi kapcsolatait is latba vetni borsodi, miskolci helyszín mellett vagy igazak azok a pletykák, hogy ezzel ellentétesen érvelt?
  • Hányszor tárgyalt Önnel vagy a kormányával a miskolci városvezetésből bárki?
  • Illetve hogyan léptek fel a térség fideszes országgyűlési képviselői a helyszínválasztás előtt?
  • Miniszterelnök úr mikor lépnek végre érdemben Miskolc és Borsod megye fejlesztése érdekében? „

 

Dr Varga László meglehetősen konkrét kérdéseket tett fel. Azonban Orbán Viktor a feltett kérdések egyikére sem válaszolt érdemben.

8 és fél év alatt a miskolci városvezetés mindössze az állam által támogatott tapolcai úszómedencét tudja felmutatni erről beszélt Orbán illetve arról, hogy támogatni fogják a Diósgyőri vár felújítását.

„Én magam is ott voltam, amikor bejelentést tett 2015 áprilisában a Modern városok programot érintően, ez 3 és fél éve volt. –reagált Varga. A Modern Városok keretin belül ígért fejlesztések azóta nem indultak el. Nem tudjuk mi a késlekedés oka, mindenesetre az Ön kormányzása idején ez az a csomag, amit felkínáltak a miskolciaknak...

Mivel a korábban feltett kérdésekre nem sikerült választ adnia Varga László ismét feltette a kérdéseit:

  • Milyen módon lépett fel a városvezetés, milyen módon lobbizott?
  • A térség fideszes képviselői tették- e a dolgukat annak érdekében, hogy a megfelelő helyre kerüljön ez a beruházás -azzal együtt,hogy az utolsó hetekben már olyan informális információk voltak, hogy MO-ra kerül a beruházás?

A kérdezésemet azért tettem fel hogy megtudjam, hogy Ön tesz-e magasról Borsod megyére vagy a helyi emberei alkalmatlanok.

„Ami a miskolci fejlesztéseket illeti, Önnek kétség kívül igaza van.” – ismerte el a miniszterelnök. Majd ismét más dologról kezdett el beszélni…

Azt nem tudtuk meg, hogy maga a miniszterelnök törekedett-e hogy Miskolcra kerüljön a beruházást, ám azt elismerte, hogy a miskolci fideszes országgyűlési képviselők és a városvezetés, élén Kriza Ákossal alkalmatlan a város vezetésére és semmit nem tettek annak érdekében, hogy a BMW Miskolcon építsen gyárat.

A felszólalás itt tekinthető meg.