A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

mészárosTöbb százmilliárd forint értékben nyert tavaly tendereket Mészáros Lőrinc, mögötte szorosan Szíjj László, utána pedig kettejük közös üzlettársa, Varga Károly végzett. Mészáros tendereinek 93 százalékát az Európai Unió fizeti.

 

Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, míg nettó 259,5 milliárdnyi elnyert megbízással Szíjj László végzett a második helyen, a harmadik pedig Szíjj és Mészáros közös üzlettársa, Varga Károly lett nettó 116,8 milliárd forint értékű közbeszerzéssel – számolta ki az Átlátszó a Közbeszerzési Értesítőben megjelent tenderek alapján.

Az Átlátszó által monitorozott 10 kormányközeli vállalkozó/vállalkozás Mészáros Lőrinc cégei, Szíjj László cégei, Balásy Gyula cégei, Csetényi Csaba cégei, Kuna Tibor cégei, Varga Károly cégei, valamint a WHB, a ZÁÉV, a Market és a Valton voltak, melyek 2018-ban összesen nettó 857,5 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el egyedül vagy konzorciumban. Ennek az összegnek 61 százaléka, nettó 524,7 milliárd forint Mészáros Lőrinc és üzlettársa, Szíjj László érdekeltségeinél landolt.

A tenderbajnokságot tavalyelőtt Szíjj László nyerte 606,5 milliárd forint értékű megbízással, míg a Mészáros család érdekeltségei a negyedik helyre futottak be 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, melynek akkor 83 százaléka volt uniós támogatás.

A Mészáros-birodalom tavalyi közbeszerzéseinek most már 93 százaléka vonatkozott uniós tenderre.

A közbeszerzési dokumentumokban szerepel, hogy az ajánlatkérő a megbízás árát a magyar költségvetésből, vagy valamilyen európai uniós forrásból fedezi, ebből pedig az derül ki, hogy bár a kormány folyamatosan Brüsszel ellen hergel, a hozzá közel álló vállalkozók nagyrészt uniós támogatásokból részesülnek a közbeszerzéseken.

Forrás: borsod24.com