A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

orbán 5Csak Bulgáriát és Görögországot előzzük, Románia előttünk. Az EU egyik legkorruptabb országa a miénk.

 

Idén is közreadta a Transparency International (TI) a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló Korrupciós Érzékelési Indexet. A legfrissebb rangsorban – amit az Index idéz – Magyarország egy helyet javított a 28 uniós államot vizsgáló listán, már nem utolsó előttiek, hanem hátulról a harmadikok vagyunk.

Hiába hangoztatja azt Orbán Viktor, hogy itthon nincs jelentős korrupció, hiszen a gazdasági mutatók folyamatosan javulnak, a helyzet rosszabb, mint ahogy azt a kormányfő láttatni szeretné.

Magyarország 2018-ban 46-pontot szerzett a 100-ból, ez egy pont javulást eredményez 2017-hez képest, az ország a huszonhetedikről a huszonhatodik helyre jött fel, Görögországot megelőzve. A görögök 3 pontot rontottak 2017-hez képest, ezért történhetett a helycsere.

Számos olyan tényező van, ez a Világgazdasági Fórum 2018-as globális versenyképességi rangsorából is kiderül, amely rontja Magyarország megítélését a befektetők között, valamint teret ad a korrupciónak. Az állami intézményekben alacsony a bizalom, kétséges az igazságszolgáltatás függetlensége, gyenge a tulajdonjogok védelme.

Igaz azonban, Magyarország még ezzel együtt is vonzó lehet a befektetők körében, akik beárazzák a korrupciót, ráadásul az, hogy növekszik a GDP, nem jelenti azt, hogy ne lenne korrupció. Jellemző Magyarországra az is, hogy a korrupció nem a szabályok ellenében, hanem a szabályok által valósul meg.

A TI azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezi ki, hogy 2020-tól jönnek a közigazgatási bíróságok. Rontja Magyarország korrupciós besorolását a média helyzete is, „a kormánypárthoz közel álló üzleti csoportok, oligarchák, sőt kormány-tisztségviselők médiapiaci bevásárlása jelenti a legnagyobb veszélyt a sajtószabadságra” – áll a jelentésben.

Forrás: borsod24.com