A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

fideszMíg a fővárosban az előválasztás mutatja meg Tarlós István igazi kihívóját, a megyeszékhelyeken összefogással győzhető le ősszel a Fidesz polgármester-jelöltje.


Már hónapok óta formálódik egyfajta együttműködés az ellenzék pártjai között a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban. A cél, hogy az októberi önkormányzati választásokra egy polgármesterjelölt-kihívója legyen a Fidesznek. A hvg.hu részletes cikkben mutatja be a Republikon Intézet friss elemzését, amely szerint a Fidesz nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is legyőzhető. Ehhez azonban összefogásra, az ellenzék technikai jellegű kiegyezésére van szükség, ami több helyen már meg is történt:
• Szombathelyen már össze is fogott az ellenzék, közös jelöltben állapodott meg októberre az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum. A közös ellenzéki polgármester-jelölt az MSZP-s Nemény András lesz, az összefogást a Jobbik és a Kutyapárt is támogatja. • Pécsett a Momentum, az MSZP és a DK bejelentette, hogy Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé sorakoznak fel az őszi önkormányzati választáson. • Egerben is formálódik az összefogás, ott a Jobbik politikusa, Mirkóczki Ádám indulna, a baloldal pedig nem indítana mást. A jobboldali politikus szerint most nem egymással kell hadakozni az ellenzék pártjainak.

Billegő és erős városok
A Republikon Intézet mostani kutatása szerint az ellenzék azért bizakodhat, mert tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban 40 százalék alatti eredményt hoztak, sehol nem szereztek abszolút többséget.
A fent említett hat város – Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya – mindenképp esélyes lesz az ellenzéki összjelölt számára. A billegő települések közé Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém tartozik, itt mind a kormánypártok, mind az ellenzék hozzávetőleg kiegyenlített eséllyel indulhatnak. Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár és Zalaegerszeg esetében pedig a Fidesz-KDNP felé lejt a pálya.

Jobbos jelölt is kiütheti a Fidesz emberét
A Republikon szerint 23-ból 12 megyei jogú városban egy jobboldali jelöltnek van nagyobb esélye a kormánypárti jelölt legyőzésére. Ilyen például a hagyományosan jobboldalinak tekinthető Kecskemét, Hódmezővásárhely vagy Sopron, de az előbbiektől szociodemográfiailag viszonylag eltérő és más történelmi hagyományokkal rendelkező Miskolc és Dunaújváros is. Megítélésük szerint 11 városban egy baloldali, liberális polgármesterjelöltnek van nagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét. Viszonylag egyértelmű a helyzet Szegeden és Salgótarjánban, ahol jelenleg is baloldali polgármester van hivatalban, valamint Szombathelyen és Pécsen is, ahol a baloldali, liberális pártok már meg is találták a lehetséges közös jelöltet, de a fenti városokon túl egy baloldali, liberális jelöltnek van jobb esélye többek között Nyíregyházán, Tatabányán vagy Veszprémben is.

Forrás: borsod24.com

рынок недвижимости
дизайн интерьера