A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

mvm logoZsuga János váltotta Csiba Pétert az MVM Magyar Villamos Művek vezérigazgatói posztján – derül ki az állami energiaholding közleményéből.

Az elnöki pozíciót megőrző Csiba Péter mostantól a csoport képviseletére és nemzetközi tevékenységére összpontosít. Az eddig termelési és műszaki vezérigazgató-helyettesként tevékenykedő Zsuga János dolga egyre bővülő tevékenységi körük felügyelete és a hatékonyságjavítás.

Az MVM vezérigazgatói széke mindig is a politika gazdasági háttérharcai középpontjában állt. A 2010-es választások után a Simicska-közeli Baji Csabát nevezték ki a posztra, aki egy évre rá az elnöki titulust is átvette a vele együtt kinevezett Faragó Csabától. 2015-ben, Simicska helyzete megrendülésével a francia GDF Sueztől leigazolt Csiba Péter lett az elnök-vezérigazgató. Irányítása alatt az MVM kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, egyszersmind a hatalom igényeit is híven szolgálta például egy félmilliárdos CÖF-ös adománnyal. Sőt: oly erővel verték vissza Lázár János támadásait, hogy mára a kancelláriaminiszter által felépített közműrendszer is az MVM-et felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került. Mindemellett az elmúlt két év során sorozatosan jutottak el hozzánk olyan hírek, hogy "inog Csiba Péter a széke". Ennek okaként üzletvezetési általánosságokon túl annyi konkrétumot hallottunk, hogy egyes kormánytagok szerint az MVM Brüsszelben a Lázárhoz tartozó paksi bővítés ellen lobbizott volna. Egy hasonló felvetést az MVM tavaly élesen visszautasított.

A 47 éves Zsuga János 1994 és 2016 között Mol-kötelékben dolgozott. Így kinevezése erősíti a negyedrészt állami Mol és a nálánál jóval sikertelenebb MVM közeledéséről szóló, évek óta fel-felröppenő pletykákat. Zsugát Csányi Sándor Mol-alelnökhöz is közel sorolják, bár nincs ez másként Csiba Péterrel sem. Zsuga János a 2006-os és 2009-es orosz-ukrán gázstopok idején a hazai ellátás fő biztosítójaként tűnt fel akkori kormánytagok oldalán. 2015-ben a Mol gázvezeték cégének elnökeként már feltűnt az állami MVM áramvezeték cégében, a Mavirban is. Onnan járta végig – némileg gyorsítva – a ranglétrát. Zsuga János, akinek állandó lakcíme – több más ismert hazai üzletember mellett – az offshore-központként ismert svájci Appenzellben található, négydanos mesterként a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnökségi tagja.