A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

szavazas 1Orbán Viktor már hónapokkal ezelőtt "megjósolta" az április 8-ai dátumot, amit a köztársasági elnök ma hivatalosan is bejelentett. Senki sem lepődött meg.

 

Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel - külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki  - olvasható Áder János csütörtöki közleményében.

– A Fidesz számára mozgósítási szempontból az a legjobb ütemezés, ha húsvét után, de majális előtt választunk. Orbán Viktor miniszterelnök még kiaknázhatja a legnagyobb keresztény ünnepben rejlő kampányerőt, elhangozhatnak az útbaigazítások a szószékről, ugyanakkor még hátravan a baloldal relatíve nagy ünnepe és közösségi élménye, a ligeti majális – vélekedett Ceglédi Zoltán. A politikai elemző szerint Áder János továbbra is csak egy fideszes politikus, valószínű, hogy ilyen, a pártjának kedvező időpontot választ.

Juhász Attila a szavazás legvalószínűbb időpontjának április 8-át tartotta. A Political Capital vezető elemzője szerint a kormányoldalnak nem érdeke több időt adni a választási együttműködés kialakításával megkésett ellenzéki pártoknak, de ennek nincs különösebb jelentősége.

A választáshoz kapcsolódó határidőket a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően. A választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Iroda a szavazás előtt 48 nappal mindenkit értesít arról, hogy kinek, hol, melyik szavazóhelyiségben kell leadnia a voksát. A hivatalos kampányidőszak a választás megelőző 50. napon kezdődik, április 8-ai választást feltételezve ez február 17. Juhász Attila szerint a legintenzívebb kampányszakasz a választást közvetlenül megelőző 1-2 hét, sok választó ugyanis csak ekkor kezd el figyelni a politikára, és gondolkodni azon, kire szavazzon.

Ceglédi viszont úgy vélekedett, nincs olyan, hogy „a” Fidesz kampánya. – 2010 óta a kormány faltól-falig, januártól-decemberig zajló kampányában élünk, ez az egyik fideszes kampányerő. Hazugság, hogy ez valami neutrális, közérdekű tájékoztatás lenne – hangsúlyozta a politikai elemző. Ceglédi szerint a másik ilyen a CÖF-fel és más álcivil szereplőkkel létrejövő, szintúgy fideszes kampány. A harmadik lenne maga a párt, erre van talán a legkevésbé szükségük a szakértő szerint, nem véletlen, hogy a kormányzati „tájékoztató” kampány már hivatalosan is össze-összefolyik a párt kampányelemeivel. Arra a kérdésünkre, hogy idén mi lehet a fajsúlyos elem, a politikai elemző azt mondta: az, hogy a Fidesz milyen negatív kampányba kezd, ki mellé kerül a bohóc, kit és hogyan, kivel akarnak kicsináltatni.

Választás előtti határidők
 
FEBRUÁR 9  - A csaknem 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosult állampolgárt ezen a napon kezdik értesíteni arról, hogy felvették őket az országos választási névjegyzékbe.

 

FEBRUÁR 17 - A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart.

 

MÁRCIUS 5 - A jelöltek a hivatalos kampányidőszak megkezdése után két hétig gyűjthetik az ajánlásokat. Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges.

 

MÁRCIUS 6 - A pártok országos listáit legkésőbb a szavazást megelőző harmincharmadik napon kell bejelenteni a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

 

MÁRCIUS 24 - A 2014-es választásokhoz hasonlóan, idén áprilisban is leadhatják voksaikat a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok. Ők legkésőbb két héttel a választások előtt vetethetik fel magukat a központi névjegyzékbe.

 

ÁPRILIS 6 - Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

 

ÁPRILIS 7 - A határon túliak levélszavazatainak eddig az időpontig kell megérkezniük az NVI-hez.

 

ÁPRILIS 8 : A szavazás napja