A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

ijasz illA Magyar Íjász Szövetség elhatárolódott a szerinte szakmaiatlan és veszélyes mutatványtól.

Sikerrel járt az íjász Mónus József – művésznevén: Fehér Farkas – a nagy vitát kiváló bástyalövésével, hiszen a nyílvesszők a kijelölt területen landoltak, ám ennél talán fontosabb az: senkit nem talált el. Mint arról elsőként a Népszava írt, a városban nem fogadták kitörő örömmel az íjász ötletét: a vár Dobó bástyájából akarta eltalálni a Dobó téren felállított célt, s veszélyesnek tűnt, hogy az utcák, házak, terek felett repkedjenek nyílvesszők. Az aggodalmakat fokozta, hogy a Magyar Íjász Szövetség elhatárolódott a szerinte szakmaiatlan és veszélyes mutatványtól. Abban, hogy a rendezvényt megtartották, szerepe lehetett annak: az íjász Nyitrai Zsolt térségi országgyűlési képviselőtől, a kormányzat stratégiai társadalmi kapcsolatainak összehangolásáért is felelős miniszterelnöki megbízottól kért segítséget, aki lobbierejét is latba vetve segítette támogatta a kockázatos kísérletet.

Péntek délutánra hatalmas szalmabálákkal hasítottak le egy részt Dobót térről, ennek közepére egy nagyjából hatszor nyolc méteres fehér lepedőt terítetek ki, s ráállítottak egy polisztirolból készült ágyút: ide lőtte ki a nyílvesszőket Mónus József. Több százan nézték végig a párperces bemutatót, de a legtöbben alig láttak valamit: a teret végig kordonokkal vették körbe, s leginkább a hangosbemondón közölt információkból tudták meg az emberek, hogy célt értek a vesszők.

- Az „1552 bástyalövés” szándékát Mónus József írásban jelezte a polgármesteri hivatalnak. A felelős szervező a személyes egyeztetések, helyszíni bejárások folyamán jelezte, hogy több, célzott bástyalövést adna le Eger várából a Dobó téren kialakított célterületre és az azon álló céltárgyakra. A főtérről hagyományőrzők ágyúval lövik a várat, így létrehozva egy imitált hadijátékot – kommentálta az eseményt az egri városháza. A produkciót a Fidesz kedvenc biztonsági cége, a Valton biztosította. A Népszava szerette volna kideríteni, mennyibe került a bálák odahordása, leemelése, majd visszaszállítása, a tér körbekerítése, lezárása és őrzése, ám a városháza szóvivője közölte, hogy ezt csak közérdekű adatkérés esetén árulják el, a törvény által biztosított határidőn belül. A lap ezért még a távlövészet napján benyújtotta az erre vonatkozó kérelmet.