A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

kórház 2Egyre cifrább és egyre botrányosabb részletek derülnek ki a Borsod Megyei Központi Kórház onkológiai osztályáról, ahol törvénytelenül kezelik a rákbetegeket miután a kórház elfelejtette fizetni a központot létrehozó magáncéget.

A gépeket és az épületet egy miskolci végrehajtó, Sztari Ferenc lefoglalta , de úgy tűnik valamilyen rejtélyes alku révén a kórház ezeket a milliárdos berendezéseket mégis használhatja, igaz se bérleti díjat, se használati díjat nem fizet se a végrehajtónak, se másnak. Ez pedig nem úgy tűnik, hogy törvényes.

A BAZ megyei kórház, amely mintegy 1,1 millió beteg ellátásáért felel, törvénytelenül kezeli tavaly április óta a rákbetegeket. A kórház ugyanis olyan gépeket használ, és olyan épületben kezeli a rászorulókat, ahol nem lehet, mert nincs ÁNTSZ engedélyük erre. Az onkológiai központot ugyanis a Medcenter üzemeltette a saját gépeivel, amiért a kórház havonta 50 milliót kellett volna, hogy fizessen. Cserébe az állam havonta 250 milliót adott a BAZ megyei kórháznak . Csakhogy a kórház feltehetőleg szándékosan nem fizetett. A Medcenter türelmesen várt de végül a kórház szerződésszegése miatt felmondták a megállapodást. Így a kórház a gépeket nem használhatja, és az onkológiai központot sem, de mégis használják és majd egy éve egy árva garast nem fizettek a cégnek, holott a kórház havi 250 milliót beszedett az államtól és szedi a mai napig, s úgy tűnik jogtalanul, hisz a kezeléseket nem végezheti, a céget nem fizette ki és nem fizeti, s, ha úgy vesszük a miskolci kórház így közel 2,5 milliárdot zsebelt be fura, és jogilag mindenképpen megkérdőjelezhető módon.

Ráadásul úgy hírlik, a kórház minden egyes rákbeteg kezelése után megkapja a „fejpénzt” a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, havonta mintegy negyedmilliárd forintot. Így mindezek tekintetében érthetetlen, hogy a havi szerződésüknek megfelelően miért nem fizettek 50 milliót az onkológiai központ tulajdonosának, a Medcenternek?

A helyzet a következő:
– a kórháznak jogilag sem sugárkészülékeket befogadó bunkere, sem sugárkészüléke - egy
kivételével - nincs.
– az egyetlen kórházi tulajdonban lévő készülék 20 éves, elavult, csak ún. másodlagos sugárzásra használható, mely azt jelenti, hogy olyanokat lehet rajta kezelni, akiket már egy korszerűbb készülékkel kezeltek, azaz már ismert a célzás helye.
– a kórház jogszerűtlenül, engedély nélkül használja az eszközöket és a befogadó bunkert.
– a jogszerűtlenség kettős:
1. nem a saját tulajdonát használja
2. mivel nincs saját tulajdonú készüléke, nincs is tisztiorvosi engedélye a sugárkezelésre. Engedélye eddig úgy volt, hogy a közreműködője által leszállított készülék révén a közreműködő szakembereivel végezte el a kezeléseket, azaz alvállalkozója volt. Mivel ez a kapcsolat megszűnt az alvállalkozó az eszközöket használni nem engedte, ezért a kórháznak engedélye sugárkezelésre legálisan nincs. Az OTH az engedélyt bevallásos alapon szokta kiadni. Azaz nem kér be dokumentumokat, csak
nyilatkoztatja a kórházat, hogy rendelkezik-e a szükséges eszközökkel. Esetleg így lehet formálisan engedélye, valójában az OTH nem bizonyosodott meg arról, hogy a kórháznak vannak eszközei a kezeléshez.
– engedély nélkül történő gyógykezelés ismereteim szerint kuruzslásnak minősül.
– a kórház sugárközpontjában évente 10 ezren kapnak sugárkezelést. Ha levonjuk a kórház tulajdonában lévő készülék teljesítményét, akkor az látszik, hogy kb. 6-8 ezer ember kezelése engedély nélkül, saját tulajdonú készülék nélkül történt meg 2018 áprilisa óta.
Tehát 6-8 ezer ember kezeléséről lehet tudni, hogy nem szabályos és nem lehet tudni, hogy milyen károkat okozott az adott szervezetekben, volt-e gyógyító hatása egyáltalán a sugárnak, hiszen rendszeres szervizelés, kalibrálás nem történt.

Forrás: borsod24.com