A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

barthagyörgyA választási eljárási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátozás nélkül, gyűjthetnek aláírást.


Az MSZP-Párbeszéd felszólította a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy adjon ki állásfoglalást annak érdekében, hogy a rendőrök ne vegzálják aláírást gyűjtő aktivistáikat.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten elmondta, vasárnap a sajtótájékoztató helyszínén, a XI. kerületi Móricz Zsigmond körtéren valamennyi aláírást gyűjtő ellenzéki aktivistát igazoltattak.

Hozzátette: a választási eljárási törvény szerint kampányidőszakban a pártok korlátozás nélkül, mindenféle hatósági vegzálás nélkül gyűjthetnek aláírást. Ehhez képest elképesztő káosz és néhol visszaélésszerű joggyakorlás történik a rendőri szervek részéről az országban - hangoztatta.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője közölte, nem a rendőrök ellen vannak, szerintük a rendőrök áldozatai az önkényes politikai hatalomnak.

A Fidesz a rendőrséget politikai megfélemlítésre használja, miközben a budapestiek biztonságát veszélyezteti - mondta, azt firtatva, a rendőröknek miért aktivistákat kell vegzálnia, miközben bőven van lopás, betörés, amit felderíthetnének.

Barabás Richárd azonnali fizetésemelést követelt a rendőröknek.

Őrsi Gergely, az MSZP budapesti alelnöke emlékeztetett arra, hogy vasárnap lett végleges az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti (EP-) választási listája, ezért az ajánlóíveket hétfő délután tudják átvenni.

Elmondta, Budapesten és a megyei jogú városokban állandó helyszíneken, sátrakban gyűjtik az aláírásokat, az aktivisták pedig a május 26-i választáson történő részvételre buzdítanak.

Volt kérdés arról, hogy az Index szerint felfüggeszti a tárgyalásokat az előválasztásról Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergellyel, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltjével, miután az MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a kerületi polgármesterjelöltekről.

Őrsi Gergely rögzítette: eltökéltek, hogy megtartják az előválasztás második fordulóját. Hozzátette: MSZP-DK-Párbeszéd-Momentum valóban kötött megállapodást, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy ehhez az EP-választás után például az LMP is csatlakozzon. Helyi szinten - önkormányzati képviselők, listák esetében - nyitva vannak a tárgyalások - mondta.

Idézte Karácsony Gergely hétfői Facebook-posztját is, aki közölte: lesz budapesti előválasztás, olyan feltételekkel, amelyekről Puzsér Róberttel korábban megállapodtak. A kerületi indulásokról csak azokkal a pártokkal tudnak további egyeztetéseket folytatni, akik elfogadják, hogy az előválasztás győztesét támogatják a főpolgármester-választáson - ismertette Őrsi Gergely.
Később a Belügyminisztérium arra szólította fel az ellenzéket, hogy „kampányszlogenjeikben” mellőzzék „a rendőrségre való hivatkozást”, és „támogassák a rendőrség pártpolitikától mentes arculatának megtartását”. Azt írták, „a rendőrségen bizonyosan nem kell rendet tenni”, a rendőrség tudja és teszi a dolgát. A hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium „ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint” Magyarország rendőrsége „pártbefolyástól mentesen látja el feladatait”. Így készült fel az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választási kampányára is – olvasható a közleményben.

Forrás: nepszava.hu