A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

gruevszki2A Magyar Helsinki Bizottság szerint kizárólag Pintér engedélyével léphetett legálisan Magyarországra útlevél nélkül a volt macedón miniszterelnök.

Bővebben: Pintér titkolja, ő adott-e engedélyt Gruevszki belépésére

orban vidi maganrepulo valaszaMegerősítette Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a honvédség Airbus A-319-es repülőgépével utazott Milánóba november közepén.

Bővebben: Tényleg a honvédség gépével utazott Orbán Milánóba

kávéA kereslet növekedése és a klímaváltozás miatt jelentősen drágul a kávé – írja a Népszava.hu.

Bővebben: Kezdhetnek spórolni a koffeinfanatikusok, elszállhat a kávé ára

ezistolvajminten554tz.jpgHiába nem talált bűncselekményre utaló nyomot a magyar vizsgálat, az EU-nak az OLAF megállapításai is elegendőek. Az Európai Számvevőszék eközben az OLAF jogköreinek bővítését kéri, hogy az Európai Ügyészségből kimaradó országok se úszhassák meg büntetlenül a korrupciót.

Bővebben: Brüsszel nem enged: ha az Elios "ártatlan", az adófizetők fizethetik a korrupció árát

GruevszkiOrbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust.

Bővebben: Orbán megígérte, hogy megmenti Gruevszkit, és ezzel ki is végezte

jhelyiiEgy közel ezer fős zsűri az Ujhelyi István által mentorált ingyenes InterRail-bérletprogramot találta idén az egyik legjobb európai programnak, így ez a kezdeményezés nyerte el 2018-ban az „Innovation in Politics Award”-ot, vagyis a legjobb újító kezdeményezés díját.

Bővebben: Nemzetközi díjat nyert az Ujhelyi István által mentorált InterRail-program

bekérettékA magyar belügy a macedónoknak megerősítette, hogy Magyarországon van a szökésben lévő elítélt volt miniszterelnök.

Bővebben: Bekérették a magyar nagykövetet Macedóniában

kolumbiaMagyarországról és Szlovákiából utalták a vád szerint a drogeladásból származó pénzt kínai és hongkongi számlákra.

Bővebben: Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

hillaryHillary Clinton szerint Magyarország és Törökország sem demokratikus, mindkét országban maximum illiberális demokráciákról beszélhetünk – derült ki az amerikai politikus Oxfordban tartott beszédéből.

Bővebben: Hillary Clinton is felszólalt Magyarország ellen

Fluor Tamás Twitteren osztotta meg, hogy nem ért egyet a török elnök hétfői budapesti látogatásával.

Bővebben: Fluor: Ez a szardarab Erdogan igazán kieshetne véletlen egy ablakon

Tóth-Bertalan-MSZP-Kongresszus-2018-06-17-1.jpgDr. Tóth Bertalan az MSZP elnöke olyan javaslatcsomagot nyújt be, amely azonnal megszüntetné a hetes cikkely szerinti eljárást, ez csak a fideszes képviselőkön múlik.

Tóth Bertalan miskolci sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Orbán-kormány becsapta a magyar polgárokat és elárulta azokat az európai értékeket, amelyekben a magyar emberek hisznek és elkötelezettek.

2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, 9 másik tagállammal együtt. Az akkori népszavazáson 84%-ban támogatták, hogy Magyarország ennek az értékközösségnek a tagja legyen.

„Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor az nem egy csatlakozás volt, hanem egy értékválasztás.” –fogalmazott Tóth Bertalan

Az Európai Parlamentben 2/3-os többséggel fogadták el a Sargentini-jelentést. Külön érdekes, hogy pont Orbán Viktor próbál csalásról beszélni, miközben 46%-ból csináltak kétharmadot. Ami az Európai Parlamentben történt, az semmi másról nem szól, mint az európai értékek melletti kiállásról és egy olyan döntésről, amikor az Európai Parlament a magyar polgárokat védte a saját kormányával szemben. Ha visszaemlékszünk 2009-ben még a Fidesz is ezen az állásponton volt. Hiszen akkor ők fogalmazták meg, hogy bizony az Európai Uniónak olykor-olykor a kormányokkal szemben is meg kell védeni az európai polgárokat, mert az Európai Unió tagjának lenni nem csak arról szól, hogy megkapjuk a sok-sok európai uniós támogatást, hanem részesei vagyunk annak az együttműködésnek, annak az értékközösségnek, amely a békét és a jövőt jelenti nemcsak Magyarország, hanem Európa más országai számára is.

A Sargentini-jelentésre az alábbi jogsértések miatt került sor:

 • az alkotmányos és a választási rendszer működése;
 • az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;
 • a korrupció és az összeférhetetlenség;
 • a magánélet védelme;
 • a véleménynyilvánítás szabadsága;
 • a tudományos élet szabadsága;
 • a vallásszabadság;
 • az egyesülési szabadság;
 • az egyanlő bánásmódhoz való jog;
 • a kissebségekhez tartozó személyek, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;
 • a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai
 • a gazdasági és szociális jogok

"Például, amikor az egyenlőtlenségről ír megállapításokat ez a jelentés, akkor pedig azt látjuk, hogy az egészségügyben valakiknek jár a VIP ellátás, valakiknek jár a magánellátás, az átlag magyar polgároknak pedig a többórás, többéves várakozás, kórházi fertőzés és más tragikus esetek."

Ez a jelentés rólunk, magyar emberekről szól valójában, hiába próbál Orbán Viktor terelni; saját maga ellen beszél. Folyamatosan azt követelte Magyarország, hogy a migrációval kapcsolatban lépjen fel az Európai Unió, azt követelte, hogy a külső határokat meg kell védeni. Most, amikor az Európai Unió javasol egy ilyen döntést, mégpedig azt, hogy megerősíti az európai határvédelmet és nagyon sok pénzt fordítana arra, hogy a külső határokat megvédje Európa, akkor ezzel a javaslatnak ellent mond. Ne felejtsük el, amikor 2015-ben Orbán Viktor tett egy nyilatkozatot, akkor még arról beszélt, hogy Görögország határvédelmét vegye át az Európai Unió és Magyarország is addig képes ellátni ezt a határvédelmi feladatot, amíg az unió meg nem jelenik, és meg nem oldja. Ehhez képest, most, hogy az Európai Unió bejelenti, hogy rendben, fordítsunk erre pénzt, fordítsunk erőt, akár alapja lehessen egy leendő európai haderőnek, akkor meghátrál Orbán.

"Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból, mert nagyon jól jön neki az európai uniós támogatás, leginkább a családjának és környezetének."

Az látszik, hogy ami történt az Európai Parlamentben, az Orbán Viktornak rossz, nekünk, magyar demokratáknak pedig lehetőség, hogy megmutassuk mi Európa, és a magyar emberek pártján állunk. Több felmérés szerint is a magyar emberek döntő többsége elfogadta volna a Sargentini-jelentést.

„Mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk. Álljunk ki közösen az európai értékekért, a magyar polgárok érdekei mellett! Hétfőn benyújtok egy nagy javaslatcsomagot, ami 12 fejezetből áll, ami mind az igazságszolgáltatás, mind a független média- és sajtószabadság, mind az alkotmányos keretek, jogállamiság helyreállításáról szólnak. Amennyiben ezt az Országgyűlés elfogadja, akkor nincs Sargentini-jelentés, nincs hetes cikkelyes eljárás, abban a pillanatban megszűnik Magyarország szégyenpadra ültetése, abban a pillanatban megszűnik az a veszély, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesztik. Ez csak a fideszes képviselőkön múlik, egy szavazással meg lehet oldani.” –jelentette be dr. Tóth Bertalan a Magyar Szocialista Párt elnöke

putin_REV.jpgNemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, hogy magas beosztású orosz állami és politikai szereplők vásároltak maguknak és családtagjaiknak utat Magyarországon át az Európai Unióba.


A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként. Rogán javaslat alapján 250-300 ezer euróért juthattak magyar tartózkodási, majd letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok. A programban így összesen legalább 19 885 külföldi vett részt.

A dologban az volt a csavar, hogy a kötvényeket magánvállalkozások árulták, akik jelentős, esetenként 45-60 ezer eurós szolgáltatási díjat számoltak fel a kötvényes ügyintézésért, és ezt egy az egyben lenyelték. A cégek pedig Rogán Antal propagandaminiszterhez és Habony Árpád kormányzati szürke eminenciáshoz álltak közel. Egyértelmű vesztese a magyar állam. A program 2017. március végével felfüggesztették.


 

Több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy ilyen dokumentumokat szerzett, egyikük pedig azt is megerősítette, hogy ezt a kötvényprogramon keresztül tette.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amelyekhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország - köztük Oroszország - állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban. A nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is.
Róla egy, a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátor is azt állította, hogy részt vett a programban. A Bevándorlási Hivatal elismerte, hogy a Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Több csatornán keresték Nariskinékat, de nem válaszoltak a kérdésekre.
Szintén szerepelt a nevek közt Dimitrij Boriszovics Pavlové. Ő egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember. Ám több orosz újság állítja, az orosz állam mellett a moszkvai maffia egy csoportjához is szoros szálak fűzik.
 
Az orosz parlament egy korábbi képviselője, Iliaz Muszlimov maga is megerősítette, hogy kapott magyar tartózkodásra jogosító engedélyt, de azt nem árulta el, hogy kötvényvásárlásért cserébe kapta-e a magyar papírjait - írják. Muszlimov kiemelte, hogy a magyar tartózkodásra jogosító engedélyét akkor kapta meg, amikor már nem volt orosz parlamenti képviselő.
 
Jevgenyij Evsztratov, az új magyar atomerőművet építő orosz atomvállalat, a Roszatom egyik korábbi vezetője szintén feltűnt a névtelen forrástól kapott adatok között. Evsztratov a Roszatom igazgató-helyettese volt 2008-tól 2011-ig, amikor letartóztatták egy 110 millió rubeles (akkori árfolyamon közel 900 millió forint) sikkasztás gyanújával. Egy Evsztratovhoz közel álló forrás szerint a magyar hatóságok végül elutasították a férfi jelentkezését.
 
Az orosz gázipari óriáscég, a Gazprom egyik leányvállalatának, a Gazprom Nyeftnek az igazgatója, Alekszej Jankevics neve szintén szerepelt a névtelen forrás által küldött adatok között. A Novaja Gazetának egy, az ügyet ismerő forrás megerősítette, hogy Jankevics valóban szerzett magyarországi tartózkodásra jogosító papírokat, de a forrás azt nem részletezte, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt-e.
 
"Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket" - mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa. 

europe905121.pngVasárnaptól hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az ország Bulgáriától vette át, majd januárban Romániának adja tovább a tisztséget.

 
 
 Az EU-hoz 1995-ben csatlakozott Ausztria harmadjára látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.
    Bécs már véglegesítette "Európa, amely védelmet nyújt" mottójú programját és annak prioritásait: az ország elsősorban a biztonság megerősítésére, az illegális bevándorlás elleni küzdelemre, a versenyképesség fokozására, a digitalizációra, illetve Európa szomszédságának stabilitására kíván fókuszálni.

    Ausztria emellett meg akarja erősíteni a szubszidiaritás elvét. Álláspontja szerint az EU-nak a nagyobb, közös fellépést igénylő kérdésekkel kellene foglalkoznia, míg a kevésbé jelentős ügyekben hátra kellene lépnie egyet, a tagállamokra vagy a régiókra hagyva a megoldást.
Az osztrák kormány emellett erősíteni kívánja az ország "semleges közvetítői tevékenységét" az Európai Unión belül.
Az elnökség nyitóeseményére a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság tagjai csütörtökön Bécsbe látogatnak, ahol az osztrák prioritásokról egyeztetnek.

    A most kezdődő lesz az utolsó félév a 2019-es európai parlamenti választások előtt, ezért szakértők szerint különösen jelentősnek számít. 
    A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest veszített a korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a külügyi tanács üléseit már nem az elnöklő állam külügyminisztere, hanem az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti. A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.

    Magyarország 2011 első felében töltötte be először az Európai Unió elnökségét, és 2024-ben fog ismét sorra kerülni.

stingDíszdoktori címet kapott Gordon Matthew Thomas Sumner, azaz Sting és felesége, Trudie Styler.

Bővebben: Sting díszdoktor lett

Andrej Kiska szlovák államfő kedden bejelentette: nem indul a következő, 2019-ben esedékes elnökválasztáson - írja az MTI. Ő volt a második komolyabban esélyes jelölt, aki azt közölte, hogy nem indul.

Bővebben: Nem indul a következő választáson a szlovák államfő

evesvilagnapjaAz enni szerető, ennek ellenére inkább egészségtudatosan élők számára jó hír, hogy ma tartják az "egyél, amit csak akarsz" világnapot - írta a Foodyny.

Bővebben: Ma van az "egyél, amit csak akarsz" világnap

big benSajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Javid Amber Ruddot váltja a belügyi tárca élén.

Bővebben: Új belügyminiszter

romaniaNem mond le tisztségéről Viorica Dancila román miniszterelnök. A Klaus Iohannis államfő által lemondásra felszólított kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.

Bővebben: Hiába szólította fel lemondásra az államfő, marad a román miniszterelnök

A világ legöregebb pókja 43 évesen pusztult el egy hosszú távú tanulmány ideje alatt Ausztráliában. A Pacific Conservation Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Gaius Villosus fajba tartozó matuzsálem jelentősen túlélte az eddig ismert legidősebb pókot, egy 28 évesen elpusztult mexikói tarantulát.

Bővebben: Elpusztult a pókmatuzsálem – 43 évet élt