A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

25 egészséges személy szívta a nitrogén-dioxidot Aachenben, értesült a Stuttgarter Zeitung. Az European Scientific Study Group for the Environment, Health and Transport Sector (EUGT) nevű autóipari lobbicsoport 2012 és 2015 között végeztette a kísérleteket.

Ezek résztvevői különböző koncentrációban lélegezték a gázt, ami a dízel egyik égésterméke, alkalmanként több óráig. A nitrogén-dioxid hatását az Aacheni Egyetemi Kórházban vizsgálták. Az egyetemtől nyilatkozó Thomas Kraus szerint a résztvevőkre nézve nem voltak káros következményei a kísérleteknek, de az eredményekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Rajzfilmeket nézett és kifejezetten dízelfüstöt lélegezett 10 majom egy szintén az EUGT által megrendelt kísérletben, írta a The New York Times még csütörtökön. A szervezet 2014-ben, egy amerikai laborral végeztetett vizsgálatának költségeit a Volkswagen, a BMW és a Daimler állta, a cél szintén a dízelek által kibocsátott káros anyagok egészségügyi hatásainak felmérése volt.

A majomkísérletekre a Volkswagen ellen a dízelbotrány miatt zajló per során derült fény. Több, dízelautókat gyártó cégről derült ki, járműveik szoftvereit úgy programozták, hogy laboratóriumi körülmények között, mérések és tesztek végzésekor lekorlátozzák az autó teljesítményét, hogy azok kevesebb káros anyagot bocsássanak ki. Az állatkísérletet is egy eszerint módosított VW Bogárral végezték. Az érintett autógyártók közleményben határolódtak el és kértek elnézést a „rosszul megválasztott tudományos módszerekért”.