A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Az utóbbi hat év legerősebb ütemében és a vártnál is gyorsabban, 1,9 százalékkal bővült a francia gazdaság tavaly, ami főleg annak köszönhető, hogy a negyedik negyedévben gyorsult a növekedés – derült ki a francia statisztikai hivatal (Insee) kedden közölt adataiból.

Az első becslés szerint tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP), összhangban az elemzők várakozásaival. 

A harmadik negyedéves növekedési ütemet 0,6 százalékról 0,5 százalékra mérsékelte az Insee. 

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a tavalyi utolsó negyedévben a beruházások és az export volt a növekedés fő hajtóereje. Az export 2,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben mért 1,1 százalék után, míg az import 0,6 százalékkal bővült az előző negyedév 0,5 százalékos csökkenése után. Az állóeszköz-beruházások növekedési üteme 0,9 százalékról 1,1 százalékra gyorsult, a háztartások fogyasztásának bővülése viszont 0,6 százalékról 0,3 százalékra mérséklődött. 

Az egész évre mért 1,9 százalékos növekedés erősebb a kormány legutolsó, 1,7 százalékos előrejelzésénél. Az azt megelőző évben, 2016-ban csak 1,1 százalékkal nőtt a GDP.

Tavaly Franciaország exportja 3,5 százalékkal, importja pedig 4,3 százalékkal bővült, 2016-hoz képest a kivitel növekedési üteme 1,6 százalékponttal, az importé pedig 0,1 százalékponttal nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése 2,1 százalékról 1,3 százalékra esett vissza, a kormányzati kiadásoké viszont 1,2 százalékról 1,5 százalékra nőtt. A tőkeberuházások növekedési üteme 2,7 százalékról 3,7 százalékra gyorsult, ezen belül a vállalatoké 3,4 százalékról 4,3 százalékra, a háztartásoké pedig 2,4 százalékról 5,1 százalékra erősödött.