A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

A holokauszt-tagadás egyik legrosszabb formája a valódi elkövetők felelősségének kisebbítése, az, ha az elkövetők áldozataira – a zsidókra, a lengyelekre és sok más nemzetre – hárítják a felelősséget.

Ezt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hangsúlyozta az izraeli-lengyel diplomáciai viszályt kiváltó törvény kapcsán.

Lengyelország a Harmadik Birodalom első áldozata lett – mutatott rá Morawiecki, hozzáfűzve: a náci német haláltáborokban "a halál és a szenvedés a zsidók, a lengyelek és sok más nemzet közös tapasztalata volt".

A holokausztot a lengyel kormányfő "elképzelhetetlen bűntettnek" nevezte. "Ennek tagadására tett kísérleteket mindig egyértelműen el kell ítélni" - húzta alá. Rámutatott: a lengyel állam évek óta büntetőjogi felelősségre vonja azokat, akik próbálják tagadni azt a szenvedést, melyben a náci terror áldozatai részesültek. Megjegyezte: ilyen jogi előírások más országokban is léteznek, Európában és világszerte.

"Az oswiecimi hazugság nemcsak a német bűntettek tagadása, hanem a történelemhamisítás más formái is ide tartoznak" – folytatta. Lengyelországban az "oswiecimi hazugság" fogalmába a holokauszt tagadását is beleértik. A fogalom a második világháború idején a Harmadik Birodalomba bekebelezett lengyel város, Oswiecim területén létesített náci német lágerek, mindenekelőtt az Auschwitz-Birkenau haláltáborban elkövetett szörnyűségek tagadására vonatkozik. 

Varsó azért módosít a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényen, mert harcolni akar "az oswiecimi hazugsággal" – szögezte le Morawiecki. Szerinte "az oswiecimi hazugság" nemcsak a német bűntettek tagadása, "e hazugság egyik legrosszabb formája a valódi elkövetők felelősségének kicsinyítése, valamint az, ha ezt a felelősséget az áldozatokra hárítják". A lágerek, ahol zsidók millióit gyilkolták meg, nem "lengyel táborok" voltak, ezt az igazságot védeni kell, mert a holokauszttal kapcsolatos igazságnak része - hangsúlyozta a lengyel kormányfő. Egyes izraeli politikusok viszont holokauszt-tagadásnak minősítették az IPN-ről szóló törvénymódosítást.

Morawiecki elmondta továbbá: kormánya elítéli a lengyel földön a második világháború idején elkövetett összes bűntettet, "tekintet nélkül arra, milyen nemzetiségűek voltak az elkövetők, milyen nemzethez tartoztak az áldozatok".

"Soha nem fogjuk korlátozni a holokausztról folytatott vita szabadságát" – húzta alá ebben az összefüggésben, utalva ezzel vélhetően azokra a kifogásokra, amelyek szerint a lengyel törvény csorbítja a tudományos kutatások szabadságát. Rámutatot: a lengyel állam gondot fordít arra, hogy a német koncentrációs táborok megmaradjanak "a nemzetek mártíromsága tanúságaként".

Felidézve a második világháborús lengyelországi zsidómentők emlékét, valamint a Nemzeti Hadseregnek az auschwitzi haláltáborról elsőként a nyugati hatalmaknak beszámoló katonái, Jan Karski és Witold Pilecki emlékezetét, leszögezte: Lengyelország az európai országok közül a leginkább köteles a holokauszt-borzalmakról szóló igazságot őrizni.

"Megértjük Izrael érzelmeit" - mondta, utalva ezzel a lengyel törvény kapcsán a napokban keletkezett viszályra. "Sok munka kell, hogy közös, gyakran bonyolult történelmünket közösen valljuk" – fűzte hozzá. 

"Ma, amikor a világ újból az antiszemitizmus problémájával küzd, a lengyel kormány világosan mondja: nincs helye a gyűlöletnek, a történelem-hamisításnak" – hangsúlyozta. A holokauszttal kapcsolatos igazság terjesztése nemcsak Izrael feladata, Lengyelországé is, az egyetemes igazságról van szó, mely az egész világnak jelent figyelmeztetést" – fejezte be beszédét Morawiecki.