A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

csehorszag terkepBekapcsolódott Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) is a tavaly októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) között folyó kormányalakítási tárgyalásokba.

Jan Hamácek, a CSSD elnöke közölte, hogy először ő négyszemközt tárgyalt Andrej Babis ügyvezető miniszterelnökkel, az ANO vezetőjével, majd csatlakozott hozzájuk Vojtech Filip, a KSCM elnöke is. 

"Tárgyalásaink a lehetséges kormányzati együttműködésről a jövő héten folytatódnak. A KSCM elnöke úgy mint ma, a jövő héten is csatlakozik hozzánk" – tette hozzá Hamácek. A három pártelnök a megbeszéléseik tartalmáról semmi konkrétumot nem volt hajlandó mondani, Babis és Filip nem nyilatkozott. 

Az elképzelések szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú parlamenti alsóházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik fél segítségével kaphatja meg a képviselőházban a bizalmat a kormányzáshoz. A kommunistáknak szintén 15 parlamenti képviselőjük van az alsóházban. 

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt minisztériumot: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát vezetnék.