A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Tóth-Bertalan-MSZP-Kongresszus-2018-06-17-1.jpgDr. Tóth Bertalan az MSZP elnöke olyan javaslatcsomagot nyújt be, amely azonnal megszüntetné a hetes cikkely szerinti eljárást, ez csak a fideszes képviselőkön múlik.

Tóth Bertalan miskolci sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Orbán-kormány becsapta a magyar polgárokat és elárulta azokat az európai értékeket, amelyekben a magyar emberek hisznek és elkötelezettek.

2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz, 9 másik tagállammal együtt. Az akkori népszavazáson 84%-ban támogatták, hogy Magyarország ennek az értékközösségnek a tagja legyen.

„Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor az nem egy csatlakozás volt, hanem egy értékválasztás.” –fogalmazott Tóth Bertalan

Az Európai Parlamentben 2/3-os többséggel fogadták el a Sargentini-jelentést. Külön érdekes, hogy pont Orbán Viktor próbál csalásról beszélni, miközben 46%-ból csináltak kétharmadot. Ami az Európai Parlamentben történt, az semmi másról nem szól, mint az európai értékek melletti kiállásról és egy olyan döntésről, amikor az Európai Parlament a magyar polgárokat védte a saját kormányával szemben. Ha visszaemlékszünk 2009-ben még a Fidesz is ezen az állásponton volt. Hiszen akkor ők fogalmazták meg, hogy bizony az Európai Uniónak olykor-olykor a kormányokkal szemben is meg kell védeni az európai polgárokat, mert az Európai Unió tagjának lenni nem csak arról szól, hogy megkapjuk a sok-sok európai uniós támogatást, hanem részesei vagyunk annak az együttműködésnek, annak az értékközösségnek, amely a békét és a jövőt jelenti nemcsak Magyarország, hanem Európa más országai számára is.

A Sargentini-jelentésre az alábbi jogsértések miatt került sor:

 • az alkotmányos és a választási rendszer működése;
 • az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;
 • a korrupció és az összeférhetetlenség;
 • a magánélet védelme;
 • a véleménynyilvánítás szabadsága;
 • a tudományos élet szabadsága;
 • a vallásszabadság;
 • az egyesülési szabadság;
 • az egyanlő bánásmódhoz való jog;
 • a kissebségekhez tartozó személyek, valamint a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;
 • a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai
 • a gazdasági és szociális jogok

"Például, amikor az egyenlőtlenségről ír megállapításokat ez a jelentés, akkor pedig azt látjuk, hogy az egészségügyben valakiknek jár a VIP ellátás, valakiknek jár a magánellátás, az átlag magyar polgároknak pedig a többórás, többéves várakozás, kórházi fertőzés és más tragikus esetek."

Ez a jelentés rólunk, magyar emberekről szól valójában, hiába próbál Orbán Viktor terelni; saját maga ellen beszél. Folyamatosan azt követelte Magyarország, hogy a migrációval kapcsolatban lépjen fel az Európai Unió, azt követelte, hogy a külső határokat meg kell védeni. Most, amikor az Európai Unió javasol egy ilyen döntést, mégpedig azt, hogy megerősíti az európai határvédelmet és nagyon sok pénzt fordítana arra, hogy a külső határokat megvédje Európa, akkor ezzel a javaslatnak ellent mond. Ne felejtsük el, amikor 2015-ben Orbán Viktor tett egy nyilatkozatot, akkor még arról beszélt, hogy Görögország határvédelmét vegye át az Európai Unió és Magyarország is addig képes ellátni ezt a határvédelmi feladatot, amíg az unió meg nem jelenik, és meg nem oldja. Ehhez képest, most, hogy az Európai Unió bejelenti, hogy rendben, fordítsunk erre pénzt, fordítsunk erőt, akár alapja lehessen egy leendő európai haderőnek, akkor meghátrál Orbán.

"Orbán Viktor nem akar kilépni az Európai Unióból, mert nagyon jól jön neki az európai uniós támogatás, leginkább a családjának és környezetének."

Az látszik, hogy ami történt az Európai Parlamentben, az Orbán Viktornak rossz, nekünk, magyar demokratáknak pedig lehetőség, hogy megmutassuk mi Európa, és a magyar emberek pártján állunk. Több felmérés szerint is a magyar emberek döntő többsége elfogadta volna a Sargentini-jelentést.

„Mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk. Álljunk ki közösen az európai értékekért, a magyar polgárok érdekei mellett! Hétfőn benyújtok egy nagy javaslatcsomagot, ami 12 fejezetből áll, ami mind az igazságszolgáltatás, mind a független média- és sajtószabadság, mind az alkotmányos keretek, jogállamiság helyreállításáról szólnak. Amennyiben ezt az Országgyűlés elfogadja, akkor nincs Sargentini-jelentés, nincs hetes cikkelyes eljárás, abban a pillanatban megszűnik Magyarország szégyenpadra ültetése, abban a pillanatban megszűnik az a veszély, hogy Magyarország szavazati jogát felfüggesztik. Ez csak a fideszes képviselőkön múlik, egy szavazással meg lehet oldani.” –jelentette be dr. Tóth Bertalan a Magyar Szocialista Párt elnöke