A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

GruevszkiOrbán Viktor személyes döntése volt az, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta Magyarországon a menekültstátust.

A HVG diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a sietség sem volt véletlen.

Orbán Viktor állítólag személyesen ígérte meg a hazájában korrupció miatt kétéves börtönre ítélt Nikola Gruevszkinek, hogy baj esetén segít neki, állítják a HVG forrásai, akik szerint a látványos sietség indoka az, hogy Magyarország arra számít, a sebes döntésnek köszönhetően az ügy viszonylag következmények nélkül és gyorsan lecseng. A menedék megadása ugyanakkor azt is jelenti, hogy Gruevszkinek politikai szempontból vége van.

„Annak ellenére kapta meg a menedéket, hogy a magyar kormány is tudja, Gruevszkiből immár már nem lehet politikai, vagy gazdasági hasznot húzni. Ez is arra utal, hogy egy személyes ígéret betartásáról van szó” – mondta a HVG-nek a neve mellőzését kérő szakértő.

Forrásunk szerint egyébként azt követően, hogy három magyar nagykövetség – a tiranai, a podgoricai, valamint a belgrádi – is bekapcsolódott Gruevszki Magyarországra szállításába, s a politikus Tiranában engedélyt is kapott arra, hogy belépjen Magyarországra, már nem volt kétséges, hogy az exkormányfő megkapja a menedéket.

Forrás: borsod24.com