A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

kávéA kereslet növekedése és a klímaváltozás miatt jelentősen drágul a kávé – írja a Népszava.hu.


Hosszú távú tendencia, hogy folyamatosan emelkedik a kedvelt élvezeti cikk ára, aminek oka egyrészt a kereslet növekedése, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Bravos kávét forgalmazó Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója. A kávé tőzsdei ára gyorsan változik, a rövid távú árváltozást alapvetően a spekulációk mozgatják.
Az arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Belo Horizonte környéki Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag csupán negyedének megfelelő csapadék hullott. Ez a kávéfajta a világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adja, a többi robusta.
Az elmúlt években látványosan nőtt a kínai és az orosz kávékereslet.
„Ezekben az országokban korábban nem számított kedvelt italnak a kávé, ám a nyugati életstílus terjedése miatt folyamatosan nő a fogyasztás. ”

Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat – tette hozzá Csóka Gyula.
Az MTI ábrája 2017-ig mutatja a kávé árváltozását, a 2018-as adatok, vélhetően jelentősen magasabbak lesznek, mint az előző éviek.

Forrás: borsod24.com

рынок недвижимости
дизайн интерьера