A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

gruevszki2A Magyar Helsinki Bizottság szerint kizárólag Pintér engedélyével léphetett legálisan Magyarországra útlevél nélkül a volt macedón miniszterelnök.

 

Nem árulta el Pintér Sándor belügyminiszter, hogy az ő engedélyével lépett-e a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki az országba. Pintér Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére válaszolva azzal érvelt, a menedékjogi törvény értelmében az eljárás részleteiről nem adható tájékoztatás, a döntésről is csak a kérelmezőt tájékoztatják.

Gruevszkinek nem volt útlevele, személyi igazolvánnyal viszont nem léphetett be Magyarországra. Miután a kormány következetesen azt állította, Gruevszki legálisan érkezett Budapestre, így a Magyar Helsinki Bizottság szerint Pintér Sándor belügyminiszter engedélyével léphetett csak be az országba a volt macedón miniszterelnök. Anélkül a tranzitzónában várakozhatott volna, mint minden más menedékkérő.

A Magyar Időkben megjelent a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal jelentése, abban az szerepel, hogy Gruevszki egy, a magyar állam által kiállított, egyszeri utazásra jogosító okmány bemutatásával folytathatta útját Budapestre.

A Politico szerint magyar hírszerzés segíthette Gruevszki szökését Macedóniából – a kormány azt állítja, ahhoz semmi közük, csak azt ismerték el, hogy Albániából vitték követségi autókkal a volt miniszterelnököt. Ezt is csak napokkal azután tették meg, hogy a nemzetközi sajtó megírta. Egyes források szerint valamely NATO-tagország szivárogtathatta ki ezt az információt.

Szél egyébként Szijjártó Pétertől megerősítést várt arról, hogy az albán-montenegrói határt a magyar nagykövetség közreműködésével lépte-e át Gruevszki, de erre Magyar Levente államtitkár csak annyit válaszolt, a volt miniszterelnök érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvánnyal) ment át.

Forrás: borsod24.com

рынок недвижимости
дизайн интерьера