A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Edouard Philippe francia miniszterelnök, akit várhatóan a héten kizár soraiból az általa alapított Köztársaságiak jobbközép párt, nem kíván csatlakozni az Emmanuel Macron államfő által alapított Köztársaság lendületben nevű kormánypárthoz.

"Mindenki tudja, ki vagyok. Vállaltam a felelősséget már a választások előtt" – mondta hétfőn a miniszterelnök az Europe1 kereskedelmi rádióban. 

Emmnauel Macron májusi államfővé választását követően a francia jobboldal mérsékeltnek tartott tagjai csatlakoztak a kormánytöbbséghez, és Konstruktívak néven a nemzetgyűlésben önálló frakciót alakítottak, így a jobboldalnak jelenleg két parlamenti csoportja van, az egyik kormánypárti, a másik pedig ellenzéki. 

A Köztársaságiak vezetősége szerdán ül össze a probléma megvitatására, és várhatóan kizárja soraiból azokat, akik támogatják a kormányt, köztük több minisztert és mindenekelőtt a kormányfőt. Az érintett képviselők és kormánytagok ugyanis szerdáig kaptak haladékot a pártjuktól arra, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de ezt egyikük sem tette meg. 

A miniszterelnök szerint "már mindenki jól megértette, hogy a köztársasági elnök valami újat akar építeni" azzal, hogy jobb- és baloldali, valamint centrista politikusokat is kinevezett a kormányba. "Soha nem voltam híve az ultimátumoknak. Nem kommentálom a pártszervezetek működését" – tette hozzá a pártja, a Köztársaságiak szétesését érintő kérdésre válaszolva. 

Edouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macron pártjához. 

"Politikailag elkötelezett maradok, és a politikai elköteleződésem véleményem szerint többet ér, mint egy pártcímke" – fogalmazott a kormányfő. 

Ez lesz első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli. 

Edouard Philippe leszögezte, hogy ugyanakkor a kormánypárti többség vezetőjének tekinti magát, amely bal, jobb- és centrista képviselőkből áll össze. 

"Valami olyan történik, ami még soha korábban. A pártokon belüli mellébeszélések kevéssé érdekelnek. Én ennek a pártnak (a Köztársaságiaknak) az alapítója voltam. Én voltam az első pártigazgató Alain Juppével. Az volt a cél, hogy egy nagy, jobboldali és centrista pártot hozzunk létre egy nagyon széles bázissal. Láttam az évek során, ahogy az egyre inkább jobbra tolódó ideológiai irányvonal mentén elvesztettük először a centrumot, aztán a mérsékelt jobboldalt. Láttam, ahogy a párt képtelen volt az elnökválasztás első fordulójának estéjén kimondani, hogy Emmanuel Macronra vagy Marine Le Penre kell szavazni. Ekkor egy kicsit meglepődtem azon, hogy mi lett ebből a politikai pártból" – mondta a miniszterelnök.