A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

Page:
Megszüntethető a hetes cikkely szerinti eljárás

Megszüntethető a hetes cikkely szerinti eljárás

Dr. Tóth Bertalan az MSZP elnöke olyan javaslatcsomagot nyújt be, amely azonnal megszüntetné a hetes cikkely szerinti eljárást, ez csak a fideszes képviselőkön múlik. Tóth Bertalan miskolci sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az...

A kormány nem tagadja, hogy Kreml-közeli emberek vettek magyar letelepedési kötvényeket

A kormány nem tagadja, hogy Kreml-közeli emberek vettek magyar letelepedési kötvényeket

Nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, hogy magas beosztású orosz állami és politikai szereplők vásároltak maguknak és családtagjaiknak utat Magyarországon át az Európai Unióba. A kötvényprogramot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, a...

A "Nők a közéletben" vendége Kunhalmi Ágnes

A "Nők a közéletben" vendége Kunhalmi Ágnes

A Padtársak Miskolc civil közössége meghirdette „Nők a közéletben” című előadássorozatát, amelynek első vendége szeptember 14.-én 17.00 órától a magyar politikai színtér egyik legharciasabb és legnépszerűbb női közéleti szereplője, Kunhalmi Ágnes lesz....

Fideszes oligarchák vásárolják fel a Tokaji borvidéket

Fideszes oligarchák vásárolják fel a Tokaji borvidéket

A szabályozás miatt menekülő feldolgozók miatt akár 30-40 ezer mázsa szőlő is a gazdák nyakán maradhat. A kisbirtokosok szerint a nagyok kiszorítják őket. Megkongatták vészharangot Tokaj-Hegyalján: a gazdáknak ugyanis tavalyhoz hasonlóan...

Miskolc

Kriza Ákos leghűbb tanácsadójának lett egy szállodája az Alpokban

Kriza Ákos leghűbb tanácsadójának lett egy szállodája az Alpokban

Mint ismeretes a Miskolci Egyetem már a korábbi években sem függetlenségéről volt híres, az utóbbi időben gyakorlatilag az egyetem csak a kormánypártok kiszolgálásával került be a hírekbe. Tavaly Simicskó István, akkori...

A miskolci Gercsák Szabinának nem jött össze az Eb

A korosztályos olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot nyert dzsúdós az 1. fordulóban hosszabbításban kikapott, ezzel befejezte szereplését  a tel-avivi cselgáncs Európa-bajnokságon.

A bravúr elmaradt, de így is klubtörténelmet írtak a DVTK női focistái

A címvédő Ferencváros 3-1-re legyőzte a DVTK-t a női labdarúgó Magyar Kupa csütörtöki döntőjében, amelyet az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendeztek.

Vádat emeltek a karját elvesztő miskolci férfi munkáltatója ellen

Maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeltek vádat egy cég vezetőjével szemben, miután egy munkahelyi baleset nyomán a társaság egyik betanított munkása elvesztette a karját.

Két mérkőzéssel tesztelik a DVTK új stadionját

Jövő szombaton a Mezőkövesd elleni bajnokin adják át a Diósgyőri VTK új stadionját, a létesítményt ugyanakkor csütörtökön két mérkőzéssel tesztelik – hangzott el a klub sajtótájékoztatóján szerdán.

Social Media

Breezy

16°C

Miskolc

Breezy

Humidity: 65%

Wind: 40.23 km/h

  • 24 Sep 2018

    Rain 16°C 8°C

  • 25 Sep 2018

    Partly Cloudy 13°C 5°C

tokaji borvidek szolo gazdaMár az értékes szőlőt sem veszik át a kisebb gazdáktól Tokaj-Hegyalján, sokan tönkremehetnek. Az állam eközben arra készül, hogy megkönnyítse a világörökségi területek felvásárlását. Hegyalja-ügyben Mészáros Lőrinc is nyomul.

A tokaji kistermelők legjegesebb félelmei látszanak igazolódni: a kormány a héten törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint az államnak elővásárlási jogot biztosítanának a világörökségi helyszíneken. Ez erősíti az itteniek aggályait, miszerint az állami kézben lévő Grand Tokaj Zrt. azért nem vásárolja fel tőlük immár az aszút sem, mert el akarják lehetetleníti a félhektáros gazdákat, hogy aztán előbb az állam, majd később annak kegyeltjei olcsón jussanak hozzá az itteni földekhez.

A törvényjavaslatot október 24-i keltezéssel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, s előadóként az a Lázár János kancelláriaminiszter jegyzi, aki civilben másfél hektáros mádi szőlőt birtokol. A beadványban arra hivatkoznak, hogy a világörökségi státusz a terület számára önmagában nem biztosít védelmet, ezt a nemzetközi és a nemzeti jogszabályoknak együttesen kell garantálniuk. A Népszava által megkérdezett tokajiak közül többen is megjegyezték: érdekes, hogy 1985 óta éppen most kell ezt a védelmet biztosítani. Magyarország ekkor csatlakozott ugyanis a Világörökség Egyezményhez, s jelenleg nyolc ilyen helyszínnel büszkélkedhetünk: köztük van a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék is. A kormány jó szándékát földügyekkel foglakozó szakértők szerint némileg „árnyalja”, hogy hiába szerepel a Fidesz új földtörvényében is az állam elővásárlási joga, ez a kormány privatizálta messze a legtöbb állami födet a rendszerváltás óta.

A Népszava írt elsőként arról, hogy bajba kerültek a tokaji kistermelők, mert az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. hetven-nyolcvan, de akadt, hogy csak tíz forintért akarta átvenni a zempléni minősítésű szőlő kilóját, miközben a Hegyközségi Tanács hivatalos számításai szerint egy kiló szőlő előállításának költsége nagyjából 110 forint. A rendkívül alacsony felvásárlási ár így nemhogy hasznot hozna, hanem még a kapálás, metszés, vegyszerezés költségeit sem fedezi. A korábbi 1270 termelő helyett az idén csak ezerrel kötött felvásárlási szerződést az állami tulajdonú kereskedőház, emiatt sokan hoppon maradtak.

Az idei termés kimagasló, a jó időjárásnak köszönhetően magas arányban aszúsodtak a szemek, ami nem minden évben mondható el. Tokaj-hegyalján úgy tartják, hogy ilyen aszútermés nagyjából hétévente fordul elő, ezért is érthetetlen, miért nem veszi át több száz gazdálkodótól az ötvenöt-hetven cukorfokos, kínkeservvel leszemezett aszút az állami cég.

A kistermelőket képviselő Köteles László, Komlóska polgármestere szerint azért lehetetlenítik el alacsony felvásárlási árakkal a termelőket, hogy elkeseredésükben minél többen meg akarjanak szabadulni az ültetvényektől. Ezt megerősíti, hogy Tolcsva és Olaszliszka könyékén az utóbbi hónapokban sorra jelentkeztek a hegybíróknál azok, akik eladnák az ültetvényeiket, s abbahagyják a szőlőművelést.

Az alacsony szőlőfelvásárlási árak miatt sok kistermelő abban reménykedett, hogy majd az aszú eladása kihúzza a bajból, ennek kilójáért ugyanis akár 2000-2500 forintot is kaphatnak. Egy ideig a környékbeli nagyobb borászatok – a Dereszla, a Degenfeld, a Royal Tokaji Zrt. és a Hegyalja Borház – fel is vásárolta az aszút, ám a tárolókapacitások hamar megteltek, a felvásárlás befejeződött. A Grand Tokaj Zrt. még átvesz ugyan aszút, de elsősorban azoktól, akikkel szerződött, s hektáronként legfeljebb három mázsányit.

A Népszava kereste a Grand Tokaj Zrt.-t, azt tudakolva, mi az oka, hogy nem veszik át a máskor oly értékes aszút, de nem reagáltak. Megtudták: Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Demeter Ervin kormánymegbízott ezen a héten szerdán találkozott a világörökségi települések polgármestereivel, s azon túl, hogy megtekintették a Grand Tokaj Zrt. újonnan elkészült palackozóját – miként arról az egyik polgármester a közösségi oldalán beszámolt – szóba kerültek a tokaji aszú felvásárlásának nehézségei is. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa pedig csütörtökön arról értesítette a gazdálkodókat: írják össze, mennyi aszút nem tudtak eddig eladni. Ez a regisztráció legalábbis felkelti a reményt, hogy nem marad minden szem aszú a termelők nyakán, ám az továbbra is kérdéses, hogy milyen áron és mekkora mennyiséget vásárol majd meg tőlük – ha egyáltalán – az állami kereskedőház. Az utóbbi hetek tapasztalatainak birtokában ezzel kapcsolatban „nagyot” Tokaj-hegyalján már senki nem mer álmodni.

A magyar állam a Tokaj Kereskedőházat azért hozta létre, hogy a termelőktől felvásárolja a termést és az abból készült bort értékesítse. A rendszerváltozás körül még 4000 család termelt szőlőt a térségben, mára számuk ezer körülire csökkent. Tavaly a Tokaj Kereskedőház Zrt. neve Grand Tokaj Zrt.-re változott, az állami tulajdonú vállalat azonban továbbra is a térség legnagyobb felvásárlója, ármeghatározó szerepe van, döntései az egész térségre kihatnak. Az utóbbi harminc évben nem sikerült biztosítani a világhírű tokaji bor rangjához méltó felvásárlási körülményeket, egy-két év kivételével nyereség nélkül termeltek a kistermelők.

Akad a történetben még egy szál is, amiről a Magyar Nemzet ír. Eszerint a Közbeszerzési Hatóság adatbázisába csütörtökön feltöltött tájékoztató alapján a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában álló Euró Generál Zrt. építhet meg egy 3 ezer négyzetméteres, teljesen új borászati üzemet 1,7 milliárd forintért. Az Euró Generál a közbeszerzést a „Fidesz-keltetőként” ismert Bibó-szakkollégium felújítását is végző, Penta Kft.-vel közösen nyerte el. A Mészáros-érdekeltségnek nem ez az első Tokaj környéki közpénzes beruházása. Az elsőt még augusztus végén kapták meg: ugyanazon a helyrajzi számon egy borászati beszerzési központot fognak felhúzni, 384 millió forintért.

(Népszava Fotó/Szalmás Péter)

Borsod, Abaúj, Zemplén

Kikapott a Kazincbarcika a Nyíregyházától

Hiába a győzött hosszú idő után vasárnap a Kazincbarcika NB II-es labdarúgó csapata, szerdán ismét kikapott: ezúttal a Nyíregyháza otthonában, 2-0-ra.

Kiscsécs: "Jézus Mária, akkor mi lesz velünk? "

Befagyaszthatják három település, köztük a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kiscsécs állami támogatását. Felkészül a szintén megyénkbeli Taktabáj és Bodrogkisfalud, illetve a szabolcsi Nyírmeggyes.

Surmann Antal lett Nyékládháza új polgármestere

Surmann Antalt, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották meg vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nyékládháza új polgármesterének, a tisztségért hárman indultak az időközi választáson.

Az új edzővel végre győzött a Kazincbarcika

Győzelmet aratott vasárnap a Kazincbarcika a vendég Sopron felett a labdarúgó NB II 31. fordulójában, Putnokon.

Hazai Pálya

Amikor a NER már a sajátjait fenyegeti

Az orbáni abszurd uralma alatt hozzászokhattunk már az olyan meglepő lépésekhez, amelyekről egészen addig azt mondtuk: na, egy európai országban ilyet azért már nem mernek megtenni. -dr. Ujhelyi István levele Aztán mindig merték. Mindig arrébb rúgták az ingerküszöböt, hogy a közélet...

Dől a pénz az Orbán családhoz

Vagyonbevallásában feleségével közösen egymillió forintnál kevesebb megtakarítást bevalló Orbán Viktor szüleinek és testvéreinek cégeiből csak tavaly másfél milliárd forintot vettek ki tulajdonosaik osztalék formájában, 2014 óta pedig közel 4,4 milliárdnyi jövedelemhez jutottak így, tulajdonképpen három év alatt, hiszen a 2014-es...

Újabb vidéki rádiót nyelt le Andy Vajna cége

Andy Vajna érdekeltségei már több mint 30 rádiófrekvenciát birtokolnak, emellett övé a hamarosan 15 tévécsatornával futó TV2 médiacsoport is.

Hét új debreceni járatot indít a Wizz Air

Egy újabb Airbus A320-as repülőgépet telepít Debrecenbe a Wizz Air és hét új járatot indít a kelet-magyarországi városból - jelentette be Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója az MTI tudósítása szerint.

A világ hírei

Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét vasárnaptól

Vasárnaptól hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az ország Bulgáriától vette át, majd januárban Romániának adja tovább a tisztséget.      Az EU-hoz 1995-ben csatlakozott Ausztria harmadjára látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet.    Bécs már véglegesítette "Európa, amely...

Ma van az "egyél, amit csak akarsz" világnap

Az enni szerető, ennek ellenére inkább egészségtudatosan élők számára jó hír, hogy ma tartják az "egyél, amit csak akarsz" világnapot - írta a Foodyny.

Új belügyminiszter

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Javid Amber Ruddot váltja a belügyi tárca élén.

Hiába szólította fel lemondásra az államfő, marad a román miniszterelnök

Nem mond le tisztségéről Viorica Dancila román miniszterelnök. A Klaus Iohannis államfő által lemondásra felszólított kormányfő a Romania TV hírtelevíziónak adott péntek esti interjúban kijelentette: semmi okát nem látja annak, hogy leköszönjön.