A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk

grand tokaj logoAz Állami Számvevőszék ellenőrei szerint nem volt megfelelő a Grand Tokaj Zrt. működésének szabályozottsága és vagyongazdálkodása, azonban a cég észrevételében jelezte, hogy intézkedett a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.

Mindezt az ÁSZ ismertette csütörtöki közleményében, azt követően hogy befejezte az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 2013-2015. közötti és a Grand Tokaj Zrt. 2012-2015. közötti évekre vonatkozó vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését. 

A Grand Tokaj Zrt., amely a 2016-os névváltozást megelőzően a Tokaj Kereskedőház Zrt. néven működött, 100 százalékos állami tulajdonban lévő egyszemélyes gazdasági társaság.

Tevékenysége a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja zárt, történelmi borvidékén borkészítésre és értékesítésre, borkóstoltatásra, valamint szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására épült. 

Az ellenőrzés megállapította, hogy az MNV tulajdonosi joggyakorlása összességében szabályszerű volt. A Grand Tokaj Zrt. vagyonkezelésében lévő földterületekre – amelyek fölött a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) gyakorolta – kötött vagyonkezelési szerződés nem biztosította az állami vagyonról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak maradéktalan betartását, mivel nem tartalmazta a vagyonkezelésbe adott ingatlanok értékét.

A társaság vagyongazdálkodással kapcsolatos szabályozása nem volt megfelelő, mivel a számviteli politika és az annak részeként elkészített szabályzatok – a pénzkezelési szabályzat kivételével –, valamint a számlarend nem felelt meg a számvitelről szóló törvény előírásainak. 

A Grand Tokaj Zrt. bevételeinek és ráfordításainak elszámolása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, ugyanakkor a vagyonelemek elszámolása nem volt szabályszerű. A társaság kialakította a saját vagyon értékének megőrzését, gyarapítását szolgáló, szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit, azonban tervezési tevékenysége nem volt szabályszerű, saját vagyonát nem az előírásoknak megfelelően tartotta nyilván. 

Az ÁSZ jelentésében hat javaslatot fogalmazott meg a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatójának és két javaslatot az NFA elnökének, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.